Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 april 2018, Av michael

Smärtor och blödningar vid graviditet

Blödningar

Man kan ha ofarliga mindre blödningar eller brunfärgade flytningar när man är gravid.

Ofta kommer det små blödningar ungefär då mensen normalt skulle ha kommit. Det är inte normalt som så, men är relativt vanligt. Om du är orolig kan du prata med din barnmorska.

Blödningar kan dock också vara ett tecken på att allt inte står rätt till med graviditeten, speciellt om du samtidigt har smärtor eller mår dåligt. Av denna anledning är det viktigt att du får detta undersökt av en läkare. Vänd dig till en gynmottagning eller en kvinnoklinik.

» Klicka här för att läsa om mens-liknande blödningar fast man är gravid

 

Smärtor i tidig graviditet

Att uppleva smärta av olika typ under olika perioder av graviditeten är vanligt och i många fall normalt. Men smärta kan också vara ett symptom på att något håller på att gå fel med graviditeten eller en infektion.

Av denna anledning är det viktigt att du tar kontakt med din barnmorska eller med en läkare för att få råd och hjälp.

 

Ligamentsmärtor

Din livmoder är ”upphängd i band” som sitter på båda sidor. När livmodern växer under graviditeten så tänjs dessa band ut, vilket vanligen ger sig till känna i form av molande mensvärk, ilningar, stickningar, hugg etc etc. Detta är inte något onormalt.

Du kan börja känna av detta tidigt under graviditeten och kan ha känningar av detta i perioder eller genom hela graviditeten.

 

Annan typ av smärta

Ensidiga smärtor eller smärtor centralt över livmodern samt smärtor i kombination med blödning ska bedömas av en läkare för att kunna utesluta bl.a. infektioner, hotande ;missfall eller s.k. ;utomkvedshavandeskap.

Vänd dig till en gynakut eller en kvinnoklinik.

Skulle symptomen däremot te sig mer akut t.ex. svåra smärtor och kraftig blödning eller tecken på infektion bör man vanligen undersökas akut.

 

© Can Stock Photo Inc. / halfpoint