Utomkvedshavandeskap är benämningen när ett pre-embryo implanterar och utvecklas utanför livmodern, till exempel i en äggledare.
En graviditet utanför livmodern utvecklar sig från början som en normal graviditet, det vill säga man får övriga normala graviditetssymptom, som till exempel spänningar i brösten och illamående.
Några har dock inga symptom överhuvudtaget och misstänker därmed inte själva att de är gravida.
Blödningen kan vara svag som spotblödning eller så kan man få bruna flytningar. Men man kan också få en menstruationsliknande blödning.
Vad ska man vara uppmärksam på?
Om man är gravid och har haft långvarig molande värk i underlivet, som regel på den ena sidan, underlivssmärtor eller smärtor i magen som uppstår plötsligt (vanligtvis runt sjätte veckan), skall man alltid kontakta en läkare.
Om embryot börjar växa i äggledaren så ryms det så småningom inte. Risken finns då att äggledaren spricker och en kraftig blödning uppstår i buken.
Utomkvedshavandeskap misstänks då man med analys av graviditetshormon (hCG) i serum finner nivåer som vid graviditet, men då ultraljud inte visar någon graviditet i livmodern.
Oftast fordras upprepade undersökningar innan diagnosen är klar.
Vad gör man åt ett konstaterat utomkveds?
Utomkvedshavandeskap är ett farligt tillstånd som kräver operation, vanligen med titthålskirurgi (laparoskopi). Detta görs genom 3 små snitt på cirka 2 centimeter: ett snitt i naveln och 2 snitt i huden över blygdbenet.
I vissa fall måste man dock ta bort graviditetsprodukten vid öppen kirurgi. Detta genomförs vid ett bikinisnitt i huden över främre delen av bäckenbenet.
När läkaren måste välja öppen kirurgi är det som regel på grund av tekniska svårigheter vid titthålsundersökning eller om den inre blödningen i bukhålan är okontrollerbar.
Idag är operationsmetoderna säkra och risken är liten för kvinnan.
Graviditeten kan också upphöra utan att äggledaren brister. Embryot bryts ner och vävnaden försvinner av sig själv efter ett tag.
I sådana fall är det inte alltid nödvändigt att operera. Även om den ena äggledaren är skadad är det möjligt att bli gravid på nytt.
4 april 2004