Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 oktober 2018, Av Ane Jönsson

Ägglossningsuträknare – beräkna ägglossning

Se när din ägglossning väntas med hjälp av vår ägglossningsräknare här nedanför

Beräkna din ägglossning snabbt och enkelt med vår ägglossningkalkylator. Genom att beräkna din ägglossning kan du på ett lätt sätt börja förstå din menstruationscykel, föra noteringar över när du har ägglossning, och på så vis få reda på när du har de största chanserna att bli gravid.

Använd nedan verktyg för att beräkna när din ägglossning inträffar.

Beräkna ägglossning

Första dagen i din sista menstruation

Dagar i din menstruationscykel

Observera att när du beräknar din ägglossning med en ägglossningskalkylator så är det en generell information du får – vill du ha mer specifik och individuell information bör du i tillägg använda dig av ägglossningstest.

När är chansen för befruktning störst?

Kvinnors möjlighet för att få ett ägg befruktat finns bara under några få dagar i menstruationscykeln, så för att undvika stress och frustration när ni befinner er i ”baby-making”-tiden, kan kännedom om när du är som mest fertil göra det hela mycket lättare. När ägglossningen sker, dvs. vilken dag i cykeln, är individuell från kvinna till kvinna, men kan också variera från gång till gång hos den enskilda kvinnan. Normalt räknar man dock med att en ägglossning sker ca 12-16 dagar före nästkommande menstruation.

Hur vet man att man har ägglossning?

Många kvinnor säger sig märka när de har ägglossning via olika symtom, men lika många märker ingenting alls, och har därför svårare att veta när ägglossningen närmar sig om de inte använder ägglossningstest och/eller en ägglossningsberäknare samtidigt som de kanske också för noggranna noteringar över sin menstruationscykler och fertila dagar.

Ett av de vanligaste sätten att ta reda på när din ägglossning förväntas är att använda ägglossningstest. Kvinnor har normalt en låg basal nivå av ägglossningshormonet LH i urinen, men ca 24-36 timmar innan en väntad ägglossning, så ökar nivån mycket kraftigt. Denna kraftiga LH-ökning är det som triggar igång en ägglossning hos kvinnan, och det är alltså det som en ägglossningstest kan registrera. På så vis vet kvinnan, att när det första positiva resultatet på ägglossningstesten ses, så är ägglossningen på gång inom kort – man får helt enkelt en liten förvarning, och kan planera för sin tid tillsammans. Genom att ha samlag samma dag och/eller nästa dag, kan paret öka sina chanser till befruktning.

Ägglossningstest finns det flera olika typer av, både sådana som du själv ska tolka svaret på och sådana där resultatet visas digitalt. Se ett utbud av ägglossningstest här.

Andra metoder än urintester för att se när ägglossningen väntas kan t.ex. vara att undersöka livmoderhalssekretet, använda basaltemperaturmetoden, eller att bara ha en generell koll genom att använda en ägglossningskalkylator online.

Beräkna ägglossningen med en digital ägglossningskalkylator

Få veta dina kommande fertila perioder genom att använda vår ägglossningskalkylator. Den är mycket lätt att använda – det ända du behöver skriva in är datum för första menstruationsdagen från din senaste menstruation, samt längden på din normala cykellängd. På några sekunder får du svaret online! Samlag på dagar under de rekommenderade fertila perioderna ökar era chanser för att bli föräldrar.

Optimera dina chanser för graviditet med vår ägglossningskalkylator

Först när du vet vilka datum som ägglossningskalkylatorn säger att du är mest fertil, kan du optimera dins chanser för att bli gravid. För att säkra dig om att ni har samlag på rätt datum i din menscykel, kan det vara en bra ide att testa med hjälp av ett ägglossningstest. Genom att först beräkna ägglossningen, och sedan testa med ett ägglossningstest för att bekräfta, kan du enkelt säkra dig om att du optimerar din chans för att bli gravid.

Vill du ha stenkoll på ägglossningen?

Som nämnt tidigare, finns det en ett sort utbud av ägglossningstest. Om du vill ha stenkoll på din ägglossning, kan det vara en bra ide att få så bra förvarning som möjligt om när ägglossningen närmar sig. Det kan du t.ex. ta reda på med hjälp av Clearblue digitalt ägglossningstest med dubbel hormonindikator. Detta digitala ägglossningstest mäter både östrogen och LH i urinen, i motsats till vanliga stick- och stavtester som bara registrerar LH. Genom att i tillägg till LH också registrera östrogen kan du få besked om när ägglossningen väntas ytterligare några dagar tidigare. Det fungerar så här; östrogenökningen triggar igång ökningen av LH, och LH-ökningen triggar igång ägglossningen.

» Klicka här för att läsa mer om ägglossning

» Klicka här för att läsa mer om ägglossningsymptom