Illamående och kräkningar är de två vanligaste graviditetsbesvären och upplevs av ungefär 1/3 av alla kvinnor, men många känner aldrig av någondera.
Vanligen uppträder illamående under de första 3 månaderna men kan även pågå kortare tid, bara en vecka eller två, eller pågå under lång tid hos vissa hela graviditeten.
Vissa känner av det redan innan den första menstruationen uteblivit, för andra kommer det först nån vecka efter utebliven mens, för en del lite senare ändå och för vissa inte alls.
En del känner av det bara någon dag, eller någon vecka, de flesta under ett par månader, en del i perioder under hela graviditeten och vissa under hela graviditeten.
Normalt så upphör det dock någonstans mellan vecka 8-14. För många så återkommer illamåendet under de sista veckorna innan förlossningen.
Varför mår man illa?
Man vet inte exakt.
Illamåendet tros bero på höga halter av hormoner som bildas under graviditeten och som ökar belastningen på levern där hormonerna bryts ner. Man ser därför också ofta att tillstånd under graviditet som ger extra höga hormonhalter, till exempel tvillinggraviditet, också ger en tendens till starkare illamående. Graviditet med leverkomplikation ger ofta också illamående senare under graviditeten.
Man tror då att de kvinnor som inte mår illa inte påverkas lika lätt av alla hormoner. Högre hormontolerans alltså.
Men fortfarande är det ingen som vet säkert.
Känslan av illamående, eller obehag, inträffar ofta tidigt på morgonen, när blodsockerhalten är låg men kan också komma på kvällen eller till och med – fast mer sällan – vid andra tider på dagen. Somliga kvinnor blir bara illamående och känsliga för vissa dofter bl.a. matos, andra har riktiga kräkningar.
Måste man må illa och kräkas?
Nej, det måste man inte. Ca 1/3 upplever illamående och kräkningar vilket innebär att ca 2/3 av alla kvinnor inte upplever illamående eller kräkningar.
Det cirkulerar en del rykten om att man måste må illa för att graviditeten ska vara ok men det är ett felaktigt påstående.
Visserligen finns det raporter där man försökt att bevisa att detta är faktumet men då ingen kunnat förklara hur 2/3 av alla kvinnor lyckas gå igenom lyckade graviditeter, utan att må illa eller kräkas, så faller den teorin relativt snabbt.
Vad kan jag göra?
Det är viktigt att försöka äta små och täta måltider och att försöka ersätta den vätska man förlorar vid eventuella kräkningar. Ofta kan man minska besvären genom att ta lite vatten och ett kex innan du stiger upp på morgonen, undvika att äta sådant du vet att du känner illamående av. Det är också många som upplever en försämring av illamåendet i samband med halsbränna och det är därför också viktigt att undvika mat som retar, till exempel mycket fet, starkt kryddad och rökt mat. Om man inte känner för fast föda är det viktigt att man under alla omständigheter får i sig tillräckligt med dricka.
En del kvinnor finner att färsk ingefära riven i vatten hjälper, likaså ginger ale som finns att köpa i matvaruaffärer.
Om inget hjälper kan man få symptomlindring med antihistaminpreparat eller liknande mediciner. Men innan du tar tabletter mot illamående bör du alltid diskutera detta med din barnmorska.
19 juni 2004