Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 april 2018, Av michael

Så påverkas din tarm och mage när du är gravid

Vad händer i tarmen?
Det produceras fler kvinnliga könshormoner när du blir gravid. Dessa hormoner har som uppgift att säkra att du förblir gravid. Via det autonoma nervsystemet sänker dessa hormoner också hastigheten på tarmens rörelser och aktivitet.

Det måste finnas tillräckligt med fibrer och vätska för att en tarm skall kunna fungera optimalt. Fibrer och vätska ser till att tarmen hålls igång. Det är under graviditeten därför viktigt att få i sig detta, då tarmen måste stimuleras mer än vanligt.

Vad kan du göra åt förstoppning ?
Det finns tre saker som är viktiga för en bra matsmältning:
» Fibrer i maten
» Mycket vätska
» Motion

Vad för kost innehåller fibrer?
I de matförslag som följer finns det gott om fibrer. Det är bra att variera med olika matvaror under dagen:
» Frukt
» Grönsaker
» Grovt bröd
» Müsli
» Vetekli
» Katrinplommon
» Katrinplommonsaft

Fibrer är viktigt för matsmältningen. Fibrer ser till att tarmen håller igång och ökar rörelsen i tarmen. De drar till sig vätska från tarmslemhinnan och ser därmed till att hålla avföringen lagom mjuk.

Hur mycket och vad skall du dricka?
För att få tillräckligt med vätska bör du dricka ungefär 3 liter om dagen, det vill säga cirka 10 glas (motsvarande 3 deciliter). Det är bra att dricka vatten. Det kan du dricka hur mycket du vill. Ett komplement till vatten kan vara te, lite kaffe och fruktjuice.

Det är viktigt att avföringen är någorlunda mjuk om tarmen skall kunna fungera bra. Fibrer suger till sig vätska från tarmen. Om det inte finns tillräckligt med vätska i kroppen kommer avföringen att bli hård och följer med tarmrörelserna sämre; på grund av detta kan matsmältningen stanna upp. Genom att dricka ordentligt ser du till att matsmältningen underlättas.

Hur påverkas matsmältningen av motion?
Rörelsen när man motionerar stimulerar tarmen – när du rör dig masserar du tarmen. Denna massage stimulerar tarmen till att röra sig mer och därmed bidra till en bättre matsmältning. Att gå eller simma i 20-30 minuter 3 gånger i veckan kan förbättra din matsmältning. Det är också bra att röra på sig för att må bra och och hålla igång fram till födseln.

Hemorrojder
Det är inte ovanligt att man dessutom som gravid får besvär av hemorrojder. Dessa förvärras oftast av att man är förstoppad eller har hård avföring. Hemorrojder är vener kring ändtarmen som spänns ut på samma sätt som man kan få åderbråck på benen. Du kan då få smärtor och blödningar i samband med att du tömmer tarmen. Även här ar det viktigt med en riktig kost och motion för att komma till rätta med problemet. Det finns även salva och stolpiller på Apoteket som kan lindra besvären. Prata med din barnmorska för råd kring detta.
» Klicka här för att läsa om hemorrojder

Graviditet och diareé
Det finns även kvinnor som får diareé under sin graviditet. Det beror på att man som gravid kan man vara mer känslig för vissa födoämne, som man inte i vanliga fall kanske reagerar för.