Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 april 2018, Av michael

Flytningar och svamp i underlivet under graviditeten

Ökade flytningar är mycket vanligt när du är gravid. Tyvärr finns det inte så mycket att göra åt flytningar. Det enda du ska vara uppmärksam på är att flytningarna inte har en skarp lukt och en konstig färg. Om flytningarna luktar väldigt illa samt ändrar färg från vit/gul/beige till skarp gul, gulgrön, röd, rödbrun så bör du genast kontakta din barnmorska.

» Klicka här för att läsa mer om färgade flytningar

Får du dessutom klåda i underlivet så är detta ofta ett tecken på en svampinfektion. Oftast kan man avhjälpa en svampinfektion med receptfria svampmedel som t.ex. Pevaryl eller Canesten som finns receptfritt på Apoteket.

När man får en svampinfektion i underlivet under graviditeten kan man använda både vaginaltabletter och vaginalkräm. Vad man ska undvika är införningshylsorna som ofta ingår i paketet, använd istället fingrarna.
Tvätta fingrarna noggrant före och efter behandling.
Om din klåda inte försvinner inom den tid bi-packsedeln anger så bör du vända dig till din barnmorska.

Gravida infekterade med svamp kan i mycket sällsynta fall drabbas av en uppåtstigande infektion resulterande i chorioamnionit eller prematur vattenavgång det är därför viktigt att du är uppmärksam på dina besvär.

Tips
Försök att inte använda troskydd eller bindor varje dag, eller alls om du kan undvika dom. Det viktigaste för underlivet är luft! Bomullstrosor som andas är jättebra och undvik att tvätta dig med tvål i underlivet för ofta. Det räcker för det mesta med varmt vatten för att hålla rent. För mycket tvål kan störa den mycket känsliga balans som finns i underlivet.
När du kan så skippa trosorna helt och låt underlivet andas.