Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 25 juli 2018, Av michael

Brösten förändras

Mina bröst ömmar inte fast jag är gravid –är det något fel?

Nej, så klart inte. Allas bröst ömmar inte. Det skrivs ofta som ett vanligt tecken på graviditet men det är det knappast. Visst känner en del av sina bröst, får svårt att sova på magen osv, men inte alla.

Om man nu drabbas av ömmande bröst så ska man också vara medveten om att det kan komma och gå i perioder under hela graviditeten. Från dag till dag, vecka till vecka och månad till månad.

Mina bröstvårtor gör ont –är det normalt?

Ja, att bröstvårtorna blir känsligare är inget ovanligt. Men det är igen inget som drabbar alla. Men många får väldigt ömma bröstvårtor och dom blir mycket känsliga för tex kyla.

Mina bröst har inte blivit större alls fastän jag är i vecka 35!

Så är det för många. Kanske har brösten ökat något…åtminstone blivit fylligare…men alla har inte bröst som blir enorma under själva graviditeten. Det är först efter förlossningen som brösten oftast ändrar form och storlek.

Jag är gravid men mina bröst läcker inte råmjölk!

Var glad för det! 😉 Det står lite olika i olika böcker men igen (!) vi är inte lika. En del kan upptäcka de första dropparna bröstmjölk redan i vecka 16, andra kanske första i vecka 30 och för en del kommer det ingenting förrän efter förlossningen. Alla tre alternativen är lika rätt.

Att man läkcer, eller inte läcker, har inget (!) att göra med hur bra man kommer kunna amma eller liknande. Brösten övar sig bara lite grand. Det är först på tredje dagen efter förlossningen som mjölken rinner till och då vet man också hur det kommer att gå med amning. Så om du inte läcker så behöver du inte oroa dig, det betyder inte att du inte kommer kunna amma. Att du läcker redan i vecka 16 innebär inte att det inte kommer att finnas mat till bebisen när den väl kommer ut.

Hur vet man vilken storlek på amningsbehå man ska köpa?

Ja, som jag skrev innan så ändrar sig brösten inte nämnvärt för alla fastän dom är gravida. Oftast inträffar den största förändringen efter förlossningen och det är då brösten kan öka enormt i storlek.

Mitt bästa tips är att inhandla en billigare sportbehå, naturligtvis utan byglar, som sitter löst (köp nån storlek större än vad du brukar ha) och bekvämt och avvakta med inköp av dyra amningsbehåar tills efter förlossningen.

Jag slutade amma mitt sista barn för tre år sedan men brösten läcker ännu. Är jag gravid?

Ja, det enda sättet att få ett absolut säkert svar på den frågan är naturligtvis att göra ett gravtest. Dock så kan det vara bra att veta att kvinnor kan läcka bröstmjölk i upp till 8-10 år efter att dom slutat amma.