Vad beror hemorrojder på?
I nedersta delen av ändtarmen, i analkanalen, finns små kuddar som består av bindväv och blodkärl. De kallas för analkuddar. De fungerar så att de hjälper slutmusklerna att täppa till analöppningen ordentligt. När kuddarna förstoras innanför eller utanför ändtarmsöppningen kallas de för hemorrojder. Det är inte helt klarlagt varför analkuddarna förstoras. De kan bland annat svälla upp för att de fylls med blod.
Det är framförallt blodflödet från kuddarna som inte fungerar riktigt som det ska.
Varför blodflödet störs har forskarna olika teorier om. En förklaring till det försämrade blodflödet kan vara ökad spänning i den muskel som reglerar hur analöppningen sluts och öppnas. En annan förklaring till att kuddarna blir större och buktar ut är att vävnaderna runt omkring förändras. Den elastiska bindväv som brukar hålla dem på plats har blivit slappare.
Förstoppning kan ge hemorrojder
Hemorrojder kan bildas i samband med att man är förstoppad eller har olika svårigheter att tömma tarmen. Hos kvinnor kan även graviditet och menstruationer ha betydelse. Det kvinnliga hormonet östrogen anses också påverka utvecklingen av hemorrojder liksom den försvagning av vävnaderna som naturligt sker när man åldras.
Klia och gör ont
Det är vanligt att hemorrojder går sönder så att man ser lite ljusrött blod på papperet när man torkar sig efter ett toalettbesök. Man kan också se blodstänk i toalettstolen.
Hemorrojderna kan vara smärtsamma, speciellt när man ska tömma tarmen.
Smärtan beror på att tarmslemhinnan blir inflammerad intill hemorrojden och det kan bildas små sprickor. Man kan även få svårt att hålla tätt. Både gaser och lite avföring eller slem kan passera utan att man kan hjälpa det, eftersom ändtarmsöppningen inte sluter riktigt tätt. Det är vanligt att man också kan känna att det kliar eller svider.
Inget allvarligt
Vem som helst kan drabbas av hemorrojder. Det är ofarligt och kan inte övergå till att bli något allvarligt. Hemorrojder kan försvinna av sig själv utan behandling. Om man haft hemorrojder tidigare och får lindriga besvär igen utan stora blödningar kan man oftast behandla dem själv. Det finns receptfria salvor som man kan köpa på apoteket. Blödningar kräver ofta läkarbesök.
Om man blöder från ändtarmen för första gången ska man alltid ta kontakt med sjukvården, även om det bara är en liten blödning. Blöder man mycket ska man alltid söka läkarhjälp. Vid större besvär kan en kirurg behöva behandla hemorrojderna.
Vanligt under graviditet
Hemorrojder är ett mycket vanligt besvär som drabbar många, både män och kvinnor. Minst hälften av alla personer får hemorrojder någon gång under livet.
Gravida får hemorrojder lättare Gravida kvinnor drabbas också lättare av hemorrojder. Dels har gravida en större mängd blod i kroppen, dels trycker den växande livmodern på de stora venerna i buken vilket gör det lite svårare för blodet att cirkulera. Trycket i ändtarmens vener blir därför högre och då bildas hemorrojder lättare. Vanligtvis försvinner de efter förlossningen.
Vanligt vid förstoppning
Om man ofta är förstoppad är det lättare att få hemorrojder. Om avföringen är hård måste man ta i och krysta när tarmen ska tömmas. Det ökade tryck som då uppkommer i ändtarmens blodkärl bidrar till att det bildas hemorrojder.
Om man har lätt att få förstoppning som i förlängningen kan ge hemorrojder, kan man försöka tänka på vad som orsakar hård avföring. Bland annat påverkar mat och dryck avföringens konsistens.
Man kan bli förstoppad av:
- fiberfattig mat
- för lite dryck
- stoppande kost, till exempel mjölk eller te
- för lite rörelse och aktivitet
- vissa läkemedel, till exempel järnpreparat, vissa smärtstillande läkemedel samt en del läkemedel mot psykiska sjukdomar, högt blodtryck eller sur mage
- hormonförändringar i samband med graviditet
- oro eller stress
- låg ämnesomsättning
11 juni 2004