Ett annat namn för bristningar i huden är Striae, som kommer av det engelska ordet ”stretch” och som kan översättas med ordet ”sträcka”. Och det är just detta som huden gör när man får hudbristningar – den sträcks ut.
När uppstår bristningar?
Ungefär 50 – 90% av alla kvinnor får bristningar under graviditeten. Vanligtvis dyker dom upp under senare delen av graviditeten, men det finns även kvinnor som får bristningar först efter förlossningen.
Bristningarna uppstår oftast på den växande magen men kan även uppstå på brösten, höfter, lår och skinkorna.
Bakomliggande orsaker
Att huden blir utsträckt kan ha en hel del bakomliggande orsaker. En vanlig anledning till hudbristningar är att huden inte har hunnit med i den takt som hudens storlek har ökat. Ett bra exempel på detta är när en kvinna blir gravid. Huden som finns på magen tänjs då ut i en snabbare takt än vad som är normalt. Samma sak brukar gälla brösten. Följden blir att huden ofta brister, vilket dessutom är vanligare hos yngre gravida kvinnor.
Kvinnor som ligger i riskzonen är:
» Kvinnor vars mamma eller syster har fått bristningar.
» Kvinnor som har haft bristningar i skinnet som ung eller under föregående graviditet.
» Kvinnor som går upp snabbt vikt.
» Hälsotillstånd. Om du dricker ordentligt med vätska och äter bra kost så mår huden bättre och blir också flexiblare.
» Etnicitet. Afrikanska kvinnor får mer sällan bristningar.
Behandling
Tyvärr finns det ingen behandling, varken lokalt eller i tablettform, eller någon typ av operation som kan ta bort hudbristningar. Om man opererar så blir det ärr, så en operation är inte att rekommendera. Laser fungerar inte.
Det finns heller inget läkemedel som botar hudbristningar så köp inte i onödan dyra preparat som är verkningslösa.
Tyvärr finns ingenting som kan förebygga hudbristningar vid graviditet. Man kan ej heller behandla med någon olja eller kräm. Hudbristningar orsakas av tänjning av huden under den hormonpåverkan som finns vid graviditet och det är alltså underhuden som ”brister”, vilken inte kan påverkas utifrån med någon lokal behandling. Ylva Linde, dermatolog |
Jag har hört talas om en kräm…
Tyvärr så kan man med salvor och krämer inte komma åt att behandla eller förebygga bristningarna då dessa finns i de underliggande vävnaderna som inte går att komma åt från utsidan. Men det innebär inte att det inte kan vara skönt att smörja in huden och hålla den smidig.
Dock är det så att bristningar kommer att dyka upp, om du är ämnad att få dom. Om man kommer att få dom eller ej kan man sällan veta på förhand.
Men när försvinner dom?
Striae har många likheter med ärrvävnad och läkningen av dessa liknar också den som ses vid ärrläkning. Först är striorna rödvioletta och hos gravida och färgade personer ofta för en tid också bruna. Så småningom bleknar dessa och övergår från mörkrött till rosa (striae rubra) och blir efterhand allt blekare och till slut vita (striae alba). Under denna process smalnar dessa alltmer och ofta blir de nästan osynliga och bleks dem till vita, mer otydliga sträck. Detta kan dock ta fler år och det är väldigt vanligt att man inte blir av helt och hållet med sina ”ärr”.
24 januari 2007