Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 13 september 2018, Av michael

Hudförändringar under graviditeten

Akne (Acne)

På grund av den förändrade hormonbalansen i din kropp kan du få mer acne än vanligt under en graviditet. Men har du haft svår akne innan graviditet så kan den också bli bättre under en graviditet.
Det finns inget egentligt sätt att hålla finnarna på avstånd eftersom dom styrs av hormoner. Det enda som kan hjälpa lite är rengöring av anisktet morgon och kväll med varmt vatten.
Eftersom de flesta aknemedel bör undvikas under graviditet. Om kvinnan äter antibiotika mot akne så bör hon sluta med detta redan före befruktningen, speciellt om hon använder tetracykliner.

Röda fläckar

Röda fläckar som sitter i ansiktet, på bröstet och på armarna och som bleknar när man rör vid som orsakas av att östrogenet vidgar artärerna som försörjer huden med blod. Dessa typer av fläckar försvinner efter förlossningen.

Pigmentsförändringar

Förändringar i hudens pigment är vanliga under en graviditet och beror troligen på en ökad produktion av melanocystimulerande hormon (MSH). Många kvinnor upplever också att födelsemärken, leverfläckar och fräknar kan både bli större och mörkare under graviditeten. Ibland kan ansiktet bli mörkare så att kvinnan ser solbränd ut, framför allt kring munnen. Detta kallas kloasma och brukar, liksom de flesta andra hudförändringar, försvinna eller blekna efter förlossningen.

Många gravida kvinnor som är utomhus i solen upplever att dom får pigmentsfläckar. Förvisso blir man lättare brun när man är gravid pga att huden producerar mer pigment men det finns ett par saker man ska tänka på som gravid soldyrkare.

»  Klicka här för att läsa om att sola som gravid

Klåda och utslag

Om en kvinna har psoriasis eller eksem så förbättras dessa ofta under en graviditet. Den som äter medicin mot psoriasis eller eksem bör prata med sin doktor redan innan graviditet för att säkerställa att medicinen inte kan ge fosterskador.

Ibland kan gravida kvinnor dock få en intensiv klåda av till synes ingen orsak alls. Denna kan vara svår att behandla under graviditeten men försvinner oftast efter förlossningen. Dock ska man naturligtvis ta upp sin klåda med barnmorskan då nässelutslag kan vara tecken på leverstas (=tryck på levern) eller PEP (pruritic eruption of pregnancy).

»  Klicka här för att läsa om graviditetsklåda, nässelutslag (urtikaria) och kli