Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 14 september 2018, Av michael

Sol och graviditet

Kan man sola, och bör man?

Det är i och för sig inte mer skadligt med sol än vanligt när man är gravid, men du bör sola med måtta. Detta gäller även solande i solarier.

Det finns inga forskningar som tyder på att själva UV-strålningen är skadligt för ditt barn. Däremot så finns det en risk för att man kan drabbas av fula pigmentförändringar om man solar som oftast inte försvinner efter graviditeten.

Det finns undersökningar som visar att barnet vänder sig bort om man belyser magen med starkt ljus. Kanske det beror på att barnet vill slippa det ljuset?

Tips!

Vill du sola ändå, och det är varmt ute så lägg en fuktad handduk på magen för skugga och svalka.

Solning och läkemedel

Du bör inte sola när du äter vissa typer av läkemedel. Exempel på läkemedel som kan ge kraftiga hudreaktioner vid solning är vissa antibiotika, vattendrivande, diabetespreparat samt vissa utvärtes geler mot led- och muskelsmärtor.

Är du osäker på om ett läkemedel kan utlösa hudreaktioner vid solning så läs noga informationen som medföljer läkemedelsförpackningen för det aktuella läkemedlet eller rådfråga apotekspersonal eller läkare.

Om du är gravid, eller ammar, så bör du alltid rådgöra med läkare, barnmorska eller husläkare innan du solar.

Brun-utan-sol

Ett alternativ för dig som vill se brun och fräsch ut men som inte vill riskera att få pigmentsfläckar är att använda brun-utan-sol.

Det är helt ofarligt att använda brun-utan-sol-produkter under graviditet. Ämnen i krämen binds till proteiner i huden och bildar den bruna färgtonen. Inget upptag sker genom huden till blodet!