Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 26 juni 2018, Av michael

Försäkring när du är gravid och vill resa med flyg

Nästan inga försäkringar täcker graviditet efter graviditetsvecka 28

–En hemtransport med ambulansflyg från Thailand kan kosta runt 700 000 kronor, säger Markus Ljungblad på Europ Assistance.

De flesta flygbolag tillåter gravida att flyga upp till vecka 34–36 (runt åttonde månaden). Men ingen försäkring (hem- eller kreditkortsförsäkring) i vår kartläggning täcker något som har med graviditeten att göra efter vecka 28, alltså runt sjunde månaden. Ett glapp på sex till åtta veckor som kan kosta dig en förmögenhet. Om man till exempel semestrar i USA kan en för tidig förlossning utan andra komplikationer på ett enkelt sjukhus kosta från 150 000 kronor – till hur mycket som helst.

–En så tidig förlossning som i vecka 30–35 är sällan komplikationsfri. Ofta behövs kuvös och extra översyn i åtminstone två veckor, säger Peter Wiesler, skadechef på Nord Reseskydd.

Inom EU och EES-länderna har vi rätt till samma sjukvård som medborgarna i landet, bara vi har med EU-kortet från försäkringskassan. Men hemtransporten täcks aldrig av försäkringskassan (utom i Norden). Och tidigt födda barn har ofta för dåligt utvecklade lungor för att kunna flyga vanligt.

–En hemtransport med ambulansflyg inom EU kan kosta 15 000–400 000 kronor, beroende på vilken medicinsk utrustning som behövs, säger Markus Ljungblad, ansvarig för larmcentralen hos Europ Assistance i Stockholm.
Längre ambulansflygningar blir betydligt dyrare. Från Thailand rör det sig om 600 000–700 000 kronor. Här betalar heller inte försäkringskassan för förlossning och sjukhusvård. Det rör sig alltså om stora pengar, som du får betala själv om du inte är försäkrad. Att försäkringsbolagen bara försäkrar till vecka 28 beror på riskerna.

–Sannolikheten att det händer något är så mycket större efter vecka 28 än före, säger Christer Landelius, marknadsansvarig på Folksam.
För nästan alla gravida vi varit i kontakt med var begränsningen okänd.
–
Informationen kan ju alltid bli bättre. En idé är att öka informationen till mödravårdscentralerna. Vi ska titta på detta, säger Ulf Bäckman, informationschef på If.

» Källa: Aftonbladet.se