Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 26 juni 2018, Av michael

Massage, bad och bastu

Massage

Det sägs ibland att massage skulle vara olämpligt för gravida. Vissa rekommenderar försiktighet de första 12 veckorna, men det finns inga bevis för att det skulle vara farligt. Det finns till och med förslag på massagetekniker i böcker för gravida, t ex Vi ska ha barn. Under förlossningen kan massage dessutom ge god smärtlindring.

Likväl går uppfattningarna vitt isär och det finns ingen tydlig riktlinje.

Bada i simhall

Det är skonsamt, men ändå effektivt att simma. För gravida rekommenderas det att man simmar i vatten som har en temperatur på 18-25 grader.

Dock finns det nya forskningsrapporter kan vara farligt för gravida att bada i simbassänger. Enligt forskarrapporter avger kloret i simbassängerna biprodukter som kan tas upp av gravida som simmar ofta och att halten cancerogena ämnen är så hög att den befaras ligga bakom missfall och missbildningar hos foster.

Forskningsrapportens (Nieuwenhuijsen) resultat anses dock tvetydliga och det finns idag inga allmänna rekommendationer.
Bad i sjö- eller havsvatten anses helt riskfritt. Dock ska du inte bada om slemproppen, alternativt vattnet, har gått eller om din barnmorska har avrått dig.

Kan man bada bubbelpool när man är gravid?

Det finns många bakterier och spår av svamp i bubbelpooler och din motståndskraft mot dem är nedsatt när du är gravid eftersom syrabalansen i din slida ändras under graviditeten på grund av hormonerna. Det är därför lätt att dra på sig en infektion i slidan. Men det är inte direkt farligt för fostret om du badar i bubbelpool.
Det anses riskfritt att bada hemma i badkar. Dock ska du inte bada om slemproppen, alternativt vattnet, har gått eller om din barnmorska har avrått dig.

Bastu

Bastu anses vara helt ok. Glöm bara inte att inte basta allt för varmt utan lyssna på din kropp. Drick mycket!