Nedan finner du de vanligare tecknen på graviditet, men tänk på att det inte finns några universalsvar när det gäller våra kroppar. Vi är alla olika och du kanske reagerar på graviditet på ett helt unikt sätt. Det är också bra att minnas att en del inte alls reagerar på graviditet och inte visar några av de nedan symptom som beskrivs.
Inget är rätt eller fel. Det kan kännas hopplöst förvirrande men istället för att leta tecken så försök lev som vanligt.
Humöret förändras
PMS och graviditet kan upplevas rätt likt. Hormonerna rusar i många nygravida kvinnor och man kan känna sig irriterad, nedstämd eller jättelycklig. Allt inom ett par minuter. Det är vanligast att man känner av hormonerna i kroppen under den väldigt tidiga graviditeten, men det kan också kännas på slutet av graviditeten.
Om man vanligtvis lider av PMS så är risken större att man kommer känna av humörsvängningar under graviditeten.
Så, kan man förlita sig på att ett plötsligt märkligt humör betyder graviditet? Nej, egentligen inte tyvärr eftersom det lika gärna kan vara PMS eller kanske stressen över att inte veta om man är gravid eller ej som gör sig påmind. Men det kan ju vara bra att minnas att man kan bli lite knasig av hormonerna iallafall. Och man vet ju aldrig!
Utebliven mens
Det vanligaste sättet att upptäcka att man är gravid är att mensen uteblir. Det är bra att komma ihåg att mensen kan utebli en månad, oavsett hur regelbunden den varit förut, utan att man nödvändigtvis är gravid. Att mensen uteblir kan bero på tex pga stress, oro etc. Om din mens är en vecka sen kan du testa att göra ett graviditetstest.
Var kan du göra ett graviditetstest?
» Själv köpa ett test på Apoteket.
» På din mödravårdscentral kontakta din mödravårdscentral.
» På sjukhusets kvinnoklinik.
» På Ungdomsmottagningen om du är 20 år eller yngre (gratis) kontakta en ungdomsmottagning.
» Du kan också köpa din graviditetstest hos billiga-tester.se och få snabb och diskret leverans direkt hem till din dörr.
Mensvärk (menssmärta) och kissnödig
Din livmoder börjar växa redan från dag ett och ofta kan detta kännas som molande mensvärk. Lite obehagligt, men det gör inte ont. Det är dessutom helt normalt och kan finnas kvar under hela graviditeten, eller bara i perioder under graviditetens gång. Det kan komma och gå från dag till dag, vecka till vecka eller månad till månad.
» Klicka här för att läsa om växtvärk
Kissnödighet
Ökat behov av att kissa är ett av de första graviditetstecknen som man kan stöta på och vanligtvis så uppträder detta ungefär från vecka 6. Men var medveten om att man inte behöver känna sig mer kissnödig bara för att man är gravid. Graviditet är individuellt.
När man blir gravid öknar blodmängden i kroppen vilket leder till att njurarna belastas hårdare och mer urin hamnar i blåsan.
Ofta behöver man kissa extra ofta på nätterna och det beror på att vätska som samlats i dina ben och fötter under dagen under natten när du ligger ner letar sig tillbaka in i ditt blodomlopp och del av det ner i blåsan.
Behovet av att kissa mer kan vara konstant under hela graviditeten, eller komma och gå i perioder, men ju större livmodern blir desto mer trycker den på urinblåsan. I takt med graviditetens längd så ökar blodmängden i kroppen vilket också leder till att du kan bli mer och mer kissnödig.
Det är viktigt att tänka på att kissnödighet även kan vara ett symptom på en urinvägsinfektion, speciellt om du samtidigt har besvär av sveda i samband med vattenkastning. Det är därför viktigt att få detta kontrollerat med ett urinprov via din barnmorska eller via akutmottagningen på Kvinnokliniken. En urinvägsinfektion ska behandlas med antibiotika under graviditet.
Vill du testa för urinvägsinfektion? Beställ en test här online idag.
Bröstförändringar
Förändringar i brösten inför den kommande mjölkproduktionen inträffar redan tidigt. Vårtgårdarna mörknar och de små upphöjningarna på dem blir tydligare. Märk väl att detta dock inte sker märkbart för alla. Om du är ljushyad märker du kanske att de fina näten av blodådror på brösten framträder mera. Kvinnor med små bröst kan märka en tydlig storleksökning redan tidigt. Om du redan har stora bröst syns det kanske ingen förändring i storleken på det här stadiet.
Trötthet
Det sker väldiga förändringar i ämnesomsättningen under graviditeten och hela kroppen måste anpassa sig till att producera ett barn. Det är inte konstigt om du känner dig trött och inte kan fortsätta precis som vanligt. Många kvinnor klagar över extrem trötthet de första åtta till tio veckorna men man kan känna sig trött hela graviditeten.
» Klicka här för att läsa mer om trötthet
Illamående
Ett vanligt tecken på graviditet är illamående. Den här plötsliga känslan av illamående inträffar ofta tidigt på morgonen, när blodsockerhalten är låg men kan också komma på kvällen eller vid andra tider på dagen. Somliga kvinnor blir bara illamående och känsliga för dofter eller smaker andra har riktiga kräkningar. Men det är viktigt att minnas att man också kan må bra och att det inte innebär att något är fel.
Lider du av graviditetsillamående? Clearblue har utvecklat en Enhet för lindring av graviditetsillamående som kan köpas här.
» Klicka här för att läsa mer om illamående
Sug efter viss typ av mat eller dryck
En del kvinnor får sug efter något speciellt under graviditeten, det kallas för ”pica”. Det kan vara viss typ av mat eller dryck eller konstiga saker som lera.
Det är heller inte ovanligt att man får förändrade smak- och luktupplevelser när man blir gravid. Vissa maträtter som man älskat kan man plötsligt få stark motvilja mot, men det brukar ändra sig under graviditetens gång.
Metallsmak i munnen
Ett lite ovanligare tecken på graviditet är metallsmak i munnen.
Nidationsblödning
Ibland kan det bli en liten blödning ”nidationsblödning”, ofta förkortat ”nid-blödning” i samband med att ägget fastnar, och en en del kvinnor kan känna ett litet stick i livmoderns slemhinna.
Om man får en sådan blödning så kommer den ca 5-8 dygn efter ägglossningen, men kan även komma något senare.
» Klicka här för att läsa mer om nidationsblödning
Flytningar
Ökade flytningar är mycket vanligt när du är gravid. För en del kommer dom med en gång man blivit gravid, för de flesta lite senare mot mitten av graviditeten. Tyvärr finns det inte så mycket att göra åt flytningar. Det enda du ska vara uppmärksam på är att flytningarna inte har en skarp lukt och en konstig färg.
» Klicka här för att läsa mer om flytningar
» Läs mer om graviditetssymptom här
29 januari 2007