Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 20 september 2018, Av michael

Förlossningsskador hos modern

De flesta kvinnor känner bara lite ömhet och sveda i underlivet veckorna efter förlossningen., men ibland uppkommer mer omfattande skador, framför allt om förlossningen har krävt användning av sugklocka eller tång eller om den skett genom kejsarsnitt.

Skador i mellangården och slidan
Att det uppstår bristningar under förlossningen är en normal företeelse. De flesta bristningarna är små och omfattar bara det ytliga lagren i slidan och blygdläpparna. Dessa kallas förstagradens bristningar och läker oftast relativt snabbt och lätt. Ibland uppstår dock svårare andragradsbristningar som omfattar de underliggande muskerna.
En eposiotomi är ett kirurgiskt snitt (eller klipp) som görs från slidans bakre vägg och går genom slidans och mellangårdens hud och muskler. Man kan lägga snittet medialt eller mediolateralt. Medialt snitt betyder att man lägger det från slidmynningen rakt ner mot analöppningen medans de mediolaterala snittet går från slidmynningen och snett utåt för att undvika anus.

Hur undviker man bristningar och episiotomi?
Du kan testa på yogabaserade strechövningar, framför allt i hukande ställning, som hjälper bäckenligamenten att tänja sig och bäckenbottenmuskulaturen att slappna av.
Mellangårdsmassage i slutet av graviditeten kan också vara till nytta. Man måste vara mycket försiktig när man masserar denna del av kroppen.
Olja in fingrarna och stick in dom i slidöppningen. Med ett nedåtriktat tryck särar du sedan mellangården i sidled. Börja med två fingrar och öka när du fått lite övning

Det mest effektiva sättet att undvika bristningar, sägs det, är att föda i upprätt ställning och vänta på den naturliga krystreflexen. Därmed undviker man hårda krystningar som är påfrestande för vävnaderna. Man ska inte skynda på förlossningen. Medan barnmorskan hjälper dig att långsamt släppa fram barnet hinner vävnaderna i underlivet slappna av. Om barnet får komma i sin egen takt minskar risken för bristningar.

Blåsskador
Urinblåsan och urinröret ligger väl skyddade under blygdbenet och det är mycket sällsynt att urinblåsan skadas under en förlossning.

Skador på livmodern och livmoderhalsen
Livmoderhalsen kan ibland få små bristningar under förlossningen och kan behöva sys under lokalbedövning. I mycket, mycket sällsynta fall sker en livmoderruptur som är en stor och livshotande komplikation och kräver omedelbar assistans. Barnet tas då fram med akutsnitt och livmodern sys ihop.

Skelettskador
De vanligaste skelettskadorna drabbar svansbenet och korsbenet samt leden mellan korsbenet och höftbenet. Under en lång förlossning där barnet sitter hårt fast i moderns bäcken kan det uppkomma tryck på kors- eller svansbenet och korsbenet kan vrisas i lederna mot höftbenen. Hos de flesta rättar denna vridning till sig inom ett par dagar.