Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 18 april 2018, Av michael

Tips för att starta förlossningen

Kan man påverka förlossningsstarten?

Enkelt svar, nej det är väldigt sällan man kan påverka när förlossningen startar, och tur är nog det ibland.
Det enda, och tyvärr mest avskydda svar är, att bebisen kommer när den är klar – inte när vi vill. Det är en mognadsfråga och handlar om ett samspel mellan bebis och moderkaka. BF-datumet är ett bara ungefärligt datum. Jag vet att det är lätt att strirra sig blind på det men det är BF plus/minus två veckor som gäller, inget annat. Det känns lite elakt att skriva det, men det finns faktiskt inget som hjälper.

Mitt enda råd till alla som funderar och längar och känner frustrationen växa är att boka in så mycket som möjligt i almanackan. Bjud hem vänner, gå på bio till exempel eller passa på att läsa en bok. Det blir väldigt jobbigt att sitta hemma och trumma på bordsskivan och vänta på bebisen. Man ska ha klart för sig att livet blir ganska annorlunda efter att bebisen är ute. Man kommer inte att hinna med så mycket av det man förr spenderat fritiden på.

Men visst funkar färdknäppen?

Upprepade samlag i tät följd är kanske inte det vi suktar mest efter i slutet av graviditeten. Speciellt inte när det bara handlar om att få ut en liten envis bebis.
Det är inte så konstigt att många tror att det skulle kunna finnas ett samband mellan sex och förlossningsstart eftersom ämnet prostaglandin, som används när man sätter i gång förlossningar på kemisk väg, även finns i liten dos i mannens spermier. Men mängden i mannens spermier är så otroligt liten att det inte ens skulle hjälpa om man så höll på som kaniner i 24 timmar, än mindre de 2-3 utlösningar som myten talar om.

Retningar på livmodertappen och/eller sammandragningar utav orgasm kan ju iofs tänkas dra igång förlossningen men bara om bebisen är mogen för att födas.

Ricinolja

Jag vill också passa på att varna för ricinoljan. Många tror på fullt allvar att den skulle kunna hjälpa till, men för de flesta blir det ingen förlossning utan bara obehag.

Dricker man ricinolja får man liknande symtom som vid en kraftig maginfluensa, och smärtsamma sammandragningar då livmodern drar ihop sig till ingen nytta. Livmodern retas nämligen av att tarmarna kommer igång, och inte för att bebisen är på väg att födas.

Ricinolja kan naturligtvis, i få undantagsfall, göra att värkarbetet startar men med en katastrofal följd. Förlossningen kan gå för fort och mamman riskerar att inte hinna med, eller in till BB med förödande konsekvenser för mamma och bebis som följd.

Eftersom man inte vet säkert vad konsekvenserna av ricinoljeintag hon en gravid kvinna kan bli så är ricinolja inte något jag rekommenderar till gravida.

Gudrun Abascal, leg. barnmorska (chefsbarnmorska på BB Stockholm)

Hallonbladste

Barnmorskor i alla tider har föreskrivit en kopp hallonbladste under graviditetens sista månad för att sätta i gång förlossningen. Det finns inte någon forskning som bevisar att det kan starta förlossningen men gott om anekdotartad bevisning att det gör verkan.
Hallonblad innehålller oxytocin, det hormon som frigörs i hypofysen för att framkalla sammandragningar i livmodern.
Hallonbladste får endast användas efter vecka 35 och om man upplever att man får väldigt mycket sammandragningar så ska man genast upphöra att dricka detta te. Eventuellt kan man försöka igen efter vecka 38.

Finns det då ingenting mer påtagligt…verkligen?

Nej, tro det eller ej men det gör det faktiskt inte.
Man ska inte överanstränga sig i slutet på en graviditet. Springa i trappor och tvätta fönster är två andra myter som sägs sätta igång en förlossning. Om du känner dig pigg och ovanligt sugen på att tvätta fönster så gör det, men känner du dig trött (som man vanligtvis är) så ta det lugnt. Du kommer att behöva ALLA dina krafter när förlossningen väl startar. Så om något så bör du passa på att vila så mycket du kan.

I slutet av graviditeten är kroppen också extra känslig. För stor kraftansträngning kan faktiskt medföra en realistisk möjlighet att moderkakan kan lossna eller börja blöda!