Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 april 2018, Av michael

Hur vet man när det är dags?

Dags att åka till BB
Det är inte alltid lätt att veta när förlossningen startat och man ska ringa förlossningsavdelningen på BB. Ofta är man dessutom rädd att man ska komma in och efter undersökningen bli hemskickad för att vänta ytterligare en stund.

Livmodern drar ihop sig under hela graviditeten, men under de sista veckorna kommer sammandragningarna/förvärkarna oftare och det gör att balansen i muskelfibrerna ändras. Livmoderhalsen blir gradvis kortare och de nedre segmenten blir tunnare medan de övre tjocknar. Att de nedre segmenten tunnas ut kallas att livmoderhalsen utplånas.

Slemproppen
När livmoderhalsen är helt utplånad och börjar öppna sig lossnar slemproppen som har förseglat vägen in till livmodern. Alla kvinnor märker inte när slemproppen försvinner, men den kan se ut som en flytning från slidan eller som en mer geléaktig klump. Flytningen kan vara vattnig eller klibbig och är vanligen brunaktig, rosa eller klarröd. Naturligtvis, för att göra det hela mer förvirrande, kan det också vara vattning med rosa eller röda strimmor i eller…eller… Sedan kan den komma ut i delar och för många så kommer den inte förrän värkarbetet har kommit igång.
Så sätter förlossningen igång med en gång efter att slemproppen har försvunnit? Nej, tyvärr inte. Den kan göra det, men det är inte ett tecken på att det absolut kommer att ske något inom 24 timmar eller liknande. För en del kvinnor sätter förlossningen igång flera dagar, ja tom veckor, efter att slemproppen har lossnat.

Vattnet går
Ett annat tecken på att förlossningen är omedelbart förestående är att fosterhinnorna som omger barnet i livmodern brister och fostervätskan rinner ut. Detta kallas att ”vattnet går”.
Ibland kan fostervattnet hålla på att läcka ut under flerqa dagar men eftersom livmodern ständigt ersätter den förlorade vätskan minskar inte volymen märkbart.
Andra gånger kan fostervattnet komma forsande i vad som förefaller vara rena översvämmningen. Om vattnet går på det viset är barnets huvud förmodligen inte fixerat och då bör du lägga dig ner omedelbart och sedan ringa till förlossningen för att få råd om hur du ska göra.

”Jag stod på toaletten och borstade tänderna och tänkte på hur skönt det skulle bli att få sova. Jag var så trött och sa till magen att om du inte kommit ännu så behöver du inte komma inatt. Just då forsade vattnet plötsligt ner för mina ben och jag fann mig stående i en stor pöl. Jag blev så häpen att jag bara stod där och glodde innan jag fattade vad som hade hänt. Vattnet hade gått och nu var det på gång!”

Vanligen går dock vattnet först under det första skedet av förlossningen, när livmoderhalsen är nästan öppen. Det kan tom hända att hinnorna inte brister förrän barnet föds.

När vattnet går timmar, eller tom dagar, innan förlossningen börjar talar man om för tidig fosterhinnebristning. Om vattnet är grönaktigt av mekonium, vilket är barnets första avföring, bör du genast kontakta förlossningen.

Tarmförändringar
Under de sista dagarna före förlossningen stimuleras tarmen av hormon som frigörs från livmoderslemhinnan och du kanske behöver bajsa oftare än vanligt. Det är också vanligt att man är ganska lös i magen precis innan förlossningen.
Kroppen har en naturlig tendens att tömma tarmen före och under förlossningen. Tarmtömningen kommer normalt före förlossningen men under en vaginal förlossning kan trycket på ändtarmen stimulera tarmtömning under själva förlossningen. Barnmorksan kommer då att tvätta rent och se till att inga bekterier kommer in i slidan. Det är alltså varken ovanligt eller något att skämmas för och barnmorskorna tycker inte att det är äckligt. Dom är vana och ser det som en naturlig del i förlossningsarbetet.

Darrningar
Ibland kan förlossningen föregås av ofrivilliga darrningar. Trots att du inte fryser kan du börja skaka okontrollerbart. Detta är en vanlig företelse som också kan uppträda efter förlossningen. Det är ett sätt för kroppen att minska spänningarna och varar oftast bara i några minuter. Djupandning, lugnande massage, ökad rumstemperatur och ett varmt bad kan hjälpa.

De första värkarna
De första sammandragningarna/förvärkarna känns ofta som intensiva menssmärtor, antingen i nedre delen av buken eller i korsryggen. De kan komma med 10 till 30 minuters mellanrum till en början, men ökar så småning om i intensitet samtidigt som de kommer tätare. Variationerna är dock stora.
En del kvinnor börjar med sammandragningar/förvärkar som kommer med 5 till 10 minuters mellanrum och som fortsätter på samma sätt genom hela öppningsskedet, andra har oregelbundna sammandragningar/förvärkar under några dagar innan de starkare, regelbundna värkarna kommer och några känner knappt sammandragningar/förvärkar alls. Ibland är sammandragningarna/förvärkarna oregelbundna hela förlossningen.

Det är lätt att förväxla sammandragningar/förvärkar med riktiga förlossningsvärkar. När förlossningsvärkarna kommer så brukar livmodern dra ihop sig rytmiskt och med regelbundna mellanrum. Kan du inte avgöra om det är riktiga födslovärkar som du upplever så är det antagligen vanliga sammandragningar/förvärkar.

Ofta pågår sammandragningarna/förvärkarna i några timmar eller mer under dagarna innan frlossningen börjar, för att sedan upphöra några timmar eller tom dagar. Det är ganska vanligt att detta pågår i ett par dagar och kan ses som om livmodern tränar inför förlossningen.

Man kan börja fundera på att ta kontakt med sin förlossningsavdelning när värkarna är smärtsamma och kommer med 5-10 min mellanrum, lite beroende på hur långt man har att åka och om man haft en snabb förlossning tidigare. Det är för det mesta inte nödvändigt att ha bråttom till sjukhuset, utan man kan försöka utnyttja tiden till att försöka vila så mycket som möjligt.

Ta kontakt med förlossningen
Det är viktigt att ta kontakt med förlossningsavdelningen om:

» det kommer spår av färskt blod
» man får en riklig blödning

» vattnet går och man har långt till förlossningsavdelningen och är osäker på om förlossningen börjat
» man känner att värkarbetet har börjat och om man fött snabbt tidigare

Man ska alltid ta kontakt med förlossningsavdelningen innan man ger sig iväg så att de har tid att förbereda sig.

Bra att komma ihåg!
Om det är fullt på förlossningsavdelningen på det sjukhus du har planerat föda på är det sjukhusets uppgift att se till att du får plats någon annanstans.