Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 april 2018, Av michael

Graviditetsutveckling

Vad händer?

Förväntat eller ej, mensen uteblir och du gör ett test. Positivt resultat – du är gravid!

Kanske har du redan känt av några graviditetssymptom? Illamående, ömmande bröst, trötthet, yrsel eller kanske kissnödighet är några vanliga symptom på graviditet, men alla upplever inte dessa symptom och många kvinnor upplever egna små egenheter som symptom på graviditet.

Redan innan du blir gravid (om du planerar att bli gravid), eller när du upptäckt att du är gravid så är det jätteviktigt att äta extra folsyra.

Folsyra är ett B-vitamin som bla kan minska risken för missbildningar i fostrets ryggmärg vilken bildas under de första veckorna. Folsyra i tablettform finns på Apoteket.

 

Vecka 1-2

Du: Medicinska räknas din graviditet från senaste mensens första dag, dvs två veckor före befruktningen.

Under vecka två mognar ägget i äggstocken och är vid veckans slut färdigt för ägglossning.

 

Embryot: Bebisen är alltså två veckor yngre än antal graviditetsveckor.

 

Vecka 3

Du: Ca två timmar efter samlaget har sädescellerna nått de 17-18 cm fram till ägget.

Befruktningen sker – du är med barn!

 

Embryot: 30 timmar efter samlaget börjar den första celldelningen. Det befruktade ägget, som fortfarande är inneslutet i ett gelatinartat hölje, delar sig om och om igen medan det färdas uppför äggledaren.

På en vecka bildas en liten boll med ett hundratal celler. Bollen kallas morula vilket betyder litet mullbär och är 0.15 mm stor.

Ungefär sju dagar efter befruktningen förlorar cellbollen sitt hölje och är nu redo för direktkontalt med livmodern.

 

Vecka 4

Du: Kan vara tröttare än vanligt och anar kanske redan att du är gravid, andra känner sig som vanligt och misstänker ingenting.

 

Embryot: Morulan, som är är cirka 0,2 mm i diameter, når någonstans mellan vecka 3 och fyra fram till livmodern och bäddar in sig i dess slemhinna.

En del kvinnor upplever en sk nidationsblödning när detta sker, men det tycks vara relativt ovanligt.

Cellbollen är knappt 1 mm stor och delningen går mycket fort. I slutet av veckan har morulan redan ett par tusen celler. En del av dessa ska bilda embryot, de andra bildar moderkakan.

Fostervattnet börjar produceras och en fibrinpropp stänger hålet utifrån livmoderhålan.

 

Vecka 5

Du: Menstruationen har uteblivit med god marginal och det är nu de flesta gör ett graviditetstest.

Det är inte helt ovanligt att en del kvinnor blöder lite ungefär när mensen skulle ha kommit. Blödningen brukar dock vara mer sparsam.

 

Embryot: Mot slutet av veckan är embryot cirka 2 mm. Den inre cellklumpen bildar en platt skiva som består av tre cellager.

Det yttre lagret kommer att utvecklas till hud, nervsystem, öron och ögon. Det mellersta lagret blir muskler, skelett, hjärta, njurar och könsorgan. Det inre lagret blir tarmar och matsmältningssystem, lungor och urinblåsa.

Vid det här laget har embryot redan början till ett nervsystem, det rörformade hjärtat börjat slå och blodkärl kopplar det till moderkakan via navelsträngen.

 

Vecka 6

Du: De ökade kraven på cirkulationen kan göra dig andfådd och det ökade blodflödet genom njurarna gör att du måste kissa oftare.

Moderkakshormonerna påverkar matsmältningssystemet och kan ge illamående eller förstoppning. Dina tarmar svullnar och du kan både känna dig gravid, samt se gravid ut.

Graviditetens krav och den, för vissa, minskade aptiten kan göra dig extremt trött.

 

Embryot: Bebisen har huvud, bål och anlag till hjärna. Små armknoppar sticker ut på sidorna. Ögon- och öronanlagen syns och hela embryot är ca 3-5 mm.

I hjärtat bildas en skiljevägg och man kan nu, med lite tur, se hjärtslagen mde hjälv av vaginalt ultraljud.

 

Vecka 7

Du: För vissa så kommer nu de typiska graviditetssymptomen såsom illamående, kräkningar och trötthet fram på riktigt.

Om du inte känner av dessa symptom – ingen fara. Det finns många som inte påverkas lika hårt av graviditetshormonerna, det är också helt normalt.

 

Embryot: Embryot växer med ca 1 mm per dygn och i slutet av vecka 7 är de ca 10-13 mm långt. Varje minut bildas det 100 000 nya nervceller.

Hjärnan börjar dela sig i två halvor, ansiktet tar form och ögonen ses som fördjupningar på var sin sida av fostrets huvud.

Embryot kan reflexmässigt röra armarna man kan ibland med hjälp av vaginalt ultraljud se att fostret rör sig med små, små rörelser.

 

Vecka 8

Embryot: Vid åtta veckor är embryot ca 13-15 mm långt, ungefär som ett hallon. Det ligger inneslutet i de membran som redan innehåller fostervattnet.

Nu är det 10 000 gånger större än den enda befruktade cellen var 42 dagar tidigare.

Hjärtkonstruktionen är nu utvecklad, och ansiktet antar klart mänskliga drag eftersom både överläppen, nästippen skapas samt att man kan se ögonlock.

 

Vecka 9

Embryot: Medan menstuationen uteblir utvecklar embryots ansikte mer och mer mänskliga anletsdrag samtidigt som bålen förlängs och och blir rakare.

Den embryotiska svansen, en rest från djurlivet, förkortas och försvinner.

Fostret reagerar på beröring och känseln utvecklas.

 

Vecka 10

Du: Din trötthet, och eventuellt illamående och kräkningar, kanske avtar men du känner säkert ett större behov av att kissa.

 

Fostret: Nu är embryostadiet förbi. Barnets mänskliga drag är fullt framträdande, fingrarna och tårna syns och njurarna producerar urin. Vid tio veckor är fostret ca 2,5 cm långt och väger ca 8 gram.

Fostret rör sig försiktigt för att träna musklerna, fast det är alldeles för tidigt för dig att känna något ännu, och börjar kunna ändra läge i livmodern.

 

Vecka 11

Fostret: Fostret är ca 4,5-6 cm långt.

Huvudet utgör nu den största delen av kroppen och utvecklingen går från huvudet och nedåt. Läpparna rör sig, pannan rynkar sig och och huvudet vrider sig.

Könsorganen är färdiga på insidan.

 

Vecka 12

Fostret: Fostret väger ca 9-13 gram och är ca 7 cm långt.

Lungorna är nu klara men omogna, bukspottkörteln fungerar och producerar insulin och fostret svarar på yttre stimulans med sparkar som du fortfarande inte kan känna.

 

Vecka 13

Du: Mot slutet av tredje månaden har livmodern trängt upp ur bäckenet och in i bukhålan. En erfaren barnmorska kan kanske känna den precis ovanför blygdbenet, men det är inte ovanligt att det dröjer ännu ett tag innan den känns tydligt.

Illamåendet, kräkningarna och tröttheten avtar normalt runt vecka 13 men du kan fortfarande känna mer eller mindre för vissa födoämnen.

En del omföderskor kan känna av fostrets rörelser, men det är väldigt ovanligt.

 

Fostret: Alla organ har nu bildats och nu återstår finjusteringar. Fostret kan fortfarande inte överleva utanför livmodern då organen inte är mogna. Mognaden sker under resten av graviditeten.

Nu ska ditt barn växa till sig för att klara livet utanför livmodern. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen, kan även snurra runt.

Fostret är ca 9 cm långt och väger ca 20-35 gram.

 

Bra att komma ihåg

I början av den här perioden hamnar du i något som jag kallar ”läskiga fasen”.

Antagligen har ditt illamående försvunnit helt, du mår plötsligt nästan som vanligt och tom svullnaden som du upplevde runt din mage/livmoder kan ha försvunnit spårlöst. Det är lite läskigt va?

Ska man då bli orolig? Nä, egentligen inte – men det blir man ju ändå. Eller hur?

Det är så där det ska vara. Kroppen har nu anpassat sig efter dina nya hormonnivåer som graviditeten har orsaket och under ett par veckor, tills magen och de riktiga rörelserna kommer, kommer allt att ske på insidan.

Varje sekund sker något otroligt och häpnadsväckande inne i din livmoder – du kan bara inte se det. Men vänta…för lite senare i denna period kommer du att se att det är någon som bor därinne!

 

Vecka 14

Fostret: Fostret är nu ca 11 cm lång och väger ca. 60 g. Det får all sin näring från den färdigbildade moderkakan.

Ögonen kommer att ligga på ansiktets framsida, öronen placeras riktigt, näsan blir mer markant och det allra första håret syns.

 

Vecka 15

Fostret: Nu är barnet är ca 13 cm långt och väger ungefär 80 gram.

Huden är tunn och genomskinlig och blodkärlen syns tydligt. Fastän öronen inte är helt klara kan din bebis nu uppfatta ljud.

 

Vecka 16

Fostret: Barnet mäter 14-16 cm och väger knappt 110 g och växer fortfarande snabbt där det flyter i fostervattnet. Fostersäcken innehåller ca 1,8 dl fostervatten efter 16 veckor.

Naglarna på fingrarna utvecklas och ögonen, näsan och öronen är välformade. Skelettet hårdnar och blir mer förbenat. Hörseln är nu skarp och även fast ögonen fortfarande är slutna kan fostret kan skilja på ljus och mörker.

Kroppen täcks av ett fint, dunigt lagunohår.

Fortplantningsorganen fortsätter utvecklas och någonstans mellan vecka 16-17 kan man urskilja penis eller vagina.

Fostret kan nu utföra mer komplicerade rörelser såsom att ta tag om navelsträngen, suga på sina fingrar och anlägga komplicerade ansiktsuttryck.

 

Vecka 17

Du: För många börjar magen synas ordentligt nu. Men det är väldigt individuellt och om din mage inte syns så ska du inte oroa dig – den kommer.

 

Fostret: Barnet är ca 17 cm långt och väger ca. 135 gram. Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa.

Det bildas ett värmereglerande fettlager på ytan av fostret som kallas vernix.

 

Vecka 18

Du: Om du är förstföderska kanske du kan känna de första rörelserna nu. Men det är inte ovanligt eller konstigt om det dröjer ytterligare ett par veckor.

 

Fostret: Det ofödda barnet är nu cirka 18-19 cm långt och väger ca 170 gram.

Fostret övar matsmältnings- och utsöndringsprocesserna genom att svälja fostervatten och låta det gå ut via urinblåsan.

Tungan har redan fått smaklökar och fostret kan reagera på fostervattnets smak.

 

Vecka 19

Du: Ungefär nu brukar man ha vant sig vid graviditeten och sluppit illamående etc, men en graviditet är unik – liksom du – och alla upplever graviditet olika. Inget är rätt eller fel.

En del upplever ryggont och foglossning.

Kanske drömmer du mer livligt nu för tiden? Det är också vanligt att man blir mer emotionell ungefär nu vilket kan få oväntade känslor att komma upp till ytan.

 

Fostret: Längd omkring 20 cm och vikt knappt 250 g.

Anlagen till mjölktänderna är färdiga och bakom dem bildas redan anlagen till vuxentänderna.

 

Vecka 20

Du: Kanske känner du dig trött och orkeslös? Du kan behöva lite extra järn. Prata med din barnmorska.

 

Fostret: Barnet mäter nu cirka 23 cm och väger ca 260-300 gram.

Din barnmorska kan nu avlyssna hjärtljuden med en doppler.

 

Vecka 21

Bebisen: Nu är barnet ca 25 cm långt och cirka 380 gram tungt.

Det har fortfarande gott om plats att röra sig fritt i din livmoder och kan sparka högt upp pch långt ner. Ibland kanske du inte känner något alls och då sparkar bebisen säkerligen in mot ryggen på dig.

Födelsedatum kan fastslås med en veckas felmarginal åt vart håll mot bakgrund av huvudets storlek, som är cirka 5 cm i diameter.

På flickor formas vagina, och äggstockarna innehåller redan över sex miljoner ägg. Innan hon blir fruktbar kommer antalet att vara reducerat till 3-400 ägg.

På pojkar är pungen fortfarande tom.

 

Vecka 22

Bebisen: Barnet är nu cirka 26 cm och väger cirka 450 gram och lägger nu på mer än 70 g i veckan.

Bebisen har fått sitt eget möster av sömn och vakenhet och det är drömsömnen (REM) som dominerar. Jämför inte din bebis rörelser eller aktivitet med andras bebisar. Redan nu är ditt barn unikt och har en egen personlighet.

 

Vecka 23

Du: Kanske börjar du känna av sammandragningar, även kallade förvärkar, då livmodern drar sig samman och blir hård? Det är din livmoder som arbetar och förbereder sig inför förlossningen.

Normalt varar sammandragningarna bara i en eller ett par minuter och kan kännas obehagliga. Om dom gör ont eller smärtar så ska du prata med din barnmorska.

Om du inte har upplevt sammandragningar ännu så ska du inte oroa dig. För de flesta kommer dom inte förrän senare i graviditeten, runt vecka 30 och för en del kommer dom aldrig. Igen, inget är rätt eller fel.

 

Bebisen: Barnet mäter cirka 27 cm och väger upp emot 500 gram.

Barnet kan nu få hicka i livmodern och med lite tur kan mamman känna igen detta som ett rytmiskt dunk, som kan hålla på en god stund. Ett nyfött barn hickar också ofta.

 

Vecka 24

Du: Det kan vara skönt att veta att om ditt barn skulle födas nu så har det en liten chans att klara sig. Barnet är klart men omoget och kommer isåfall behöva mycket hjälp.

Kanske mår du nu bra och orkar leva vidare som vanligt, kanske känner du ett större behov av att ta det lugnt och att vila. Lyssna på din kropp och instinkt och gör vad som känns bäst för dig.

 

Bebisen: Barnet lägger nu på ungefär 85 g i veckan, och väger nu omkring 550 gram och mäter cirka 30 cm.

Barnets balansorgan har utvecklats och det kan känna vad som är upp och ned i livmodern.

Nu påbörjas en viktig utvecklingsfas i hjärnan. Hjärnbarkens celler, som sysslar med det medvetna tänkandet, börjar nu att mogna.

 

Vecka 25

Bebisen: Det ofödda barnet mäter cirka 31 cm och väger cirka 650-700 gram. Men längd och vikt varierer efter ca vecka 20 stort från barn till barn.

 

Vecka 26

Bebisen: Bebisen väger ca 650-850 gram och är cirka 31 cm lång.

Huden blir kraftigare och mindre genomskinlig, men barnet är fortfarande magert och skrynkligt.

 

Vecka 27

Bebisen: Nu öppnar bebisen sina ögonlock och växlar nu mellan att blunda och att titta. Rytmen i rörelserna, andningen och sväljande är nu väl etabletat och förmågan att orientera sig rumsligt har utvecklats.

Bebisen lärt sig att känna igen sin mammas hjärtrytm.

Bebisen är nu ca 34 cm lång och väger mellan 900 gram och 1 kg.

 

Vecka 28

Bebisen: Om ditt barn skulle födas nu har det goda chanser att klara sig utanför livmodern, men med hjälp av bl.a. värme från en kuvös. Barn kan överleva tidigare i graviditeten också men oftast med komplikationer.

Kroppen lagrar snabbt underhudsfett och bebisen är inte längre så mager. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga.

Alla sinnen är nu utvecklade och kan reagera på skarpa ljud och ljus utifrån.

Håret som växer på huvudet kan nu ha blivit riktigt långt och ögonfransarna finns nu på plats.

 

Vecka 29

Du: Din bebis kan känna av hur du mår, tex om du är stressad. Det kan därför vara bra att varva ner om du har det stressigt runt dig. Träna gärna avslappning varje dag och lyssna på din kropps signaler.

 

Bebisen: Barnet mäter nu cirka 35 cm och väger mellan 1 kg och 1250 gram.

Huvudet ser inte längre så stort ut i förhållande till kroppen.

 

Vecka 30

Du: Många kvinnor upplever nu att vrister och ben svullnar. För att motverka detta bör man dricka mycket vatten, helst kallt. Stödstrumpor som finns att köpa på Apoteket är också att rekommendera.

 

Bebisen: Det börjar bli trångt i magen men än så länge kan bebisen slå kullerbyttor. Huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna nästan 6 cm långa.

På pojkar har testiklarna oftast vandrat ner i ljumsken vid den här tiden. Slutligen kan barnet kontrollera sin kroppstemperatur.

Barnet väger ca 1300 gram och är ungefär 37 cm långt.

 

Vecka 31

Du: Kanske känner du av förvärkarna mer regelbundet nu. Det är inget konstigt om du fortfarande inte har några förvärkar, alla upplever dom inte.

Många kvinnor tycker att dom nu är stora och otympliga. En del får också väldigt ont av foglossning.

 

Bebisen: Barnet väger cirka 1,5 kg och mäter ungefär 40 cm.

En del bebisar sparkar fortfarande vilt omkring sig och sparkarna kan både kännas obehagliga samt göra rejält ont. En del bebisar upplever nu platsbristen i livmodern mer påtaglig och lugnar ner sig.

Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar lungorna, genom att ”andas” ner fostervatten i dem. Kanske kan du därför känna mer tydligt att barnet hickar, vilket är helt normalt.

Barnet reagerar olika på olika musikstycken och instrument och det är viktigt att du pratar och sjunger med magen eftersom barnet rimligtvis kan känna igen sin mammas (och även pappas) röst.

 

Vecka 32

Bebisen: Barnet är nu ca 41 cm och väger ungefär 1650 gram.

Fettlagret under huden blir tjockare för att ge energi och sköta temepraturregleringen efter födseln.

På pojkar har testiklarna börjat sjunka ner i pungen och med lite tur kan man se pungen tydligt med hjälp av ultraljud.

 

Vecka 33

Du: En del kvinnor fär värk i slidan vilket kan vara åderbråck. Fyll en plastpåse med lite is och lägg den i trosorna och vila en stund.

 

Bebisen: Många bebisar lägger sig nu med huvudet nedåt. Om din bebis inte har gjort så – ingen fara. Bebisar testar olika lägen och kan ligga rätt ena veckan för att nästa ligga på annat sätt. Bebisen måste inte ligga rätt förrän runt vecka 36-37.

Barnet väger nu ungefär mellan 1,7 kg och 2 kg och är ca 42 cm långt.

 

Vecka 34

Bebisen: Barnet mäter cirka 41 cm och väger mellan 1,7 ch 2,2 kg.

Bebisen är enligt statistik ofta i stånd att överleva, utan vidare komplikationer, om det skulle födas för nu.

Reagerar olika på mammas, pappas, syskons och främmandes röster.

 

Vecka 35

Du: Barnet är nu mycket uppmärksamt på dina känslor och sinnesstämningar genom de hormoner som avsöndras i din kropp och når fostret via moderkakan.

Bebisen: Vikt- och längdvariationerna är mycket stora nu men normalt väger bebisen ungefär 1,9 – 2,5 kg och är ca 45 cm lång.

 

Vecka 36

Du: Livmodern fyller nu nästan hela bukhålan och når upp till strax under revbenen. Du känner kanske hur livmodern ”sjunker” då barnets huvud ställer in sig i bäckenöppningen och när detta sker blir det oftast mycket lättare att andas.

Trycket på magsäcken från livmodern kan leda till halsbränna, framför allt om du ligger på rygg. Bäckenet vidgar sig och smärtor i bakre bäckenfogarna samt i blygdbensfogen framtill är vanliga.

 

Bebisen: Barnet är nu cirka 47 cm långt och väger runt 2,7 kg. En del barn är inte större än så här när dom föds, andra bebisar kan väga så mycket som 2 kg + mer.

 

Vecka 37

Du: Nu närmar sig förlossningen och det är dags att börja ladda. Ät kolhydratrik mat och försök att vila mycket. Om du inte har packat din BB-väska så är det absolut dags att göra det nu.

Normalt ligger bebisen med huvudet nedåt nu, men en del bebisar lägger sig med rumpan nedåt eller på tvären. Då kan det vara dags för vändningsförsök. Fosterhinnan riskerar nu att spricka och om du känner att vattnet går bör du genast ringa förlossningen.

 

Bebisen: Barnet är såpass stort nu att det inte finns plats att vända sig längre. Kroppen är knubbig och hjärnans aktiviteter blir mer och mer organiserade och medvetandet är väl etablerat.

Ögonrörelserna är koordinerade och synen förbättras.

 

Vecka 38

Du: När som helst är det dags.

Ca 4% av barnen föds före vecka 38 och lika många efter vecka 42. 92% föds alltså mellan vecka 38 och 42.

 

Bebis: Nu kan bebisen öka i vikt med nära 30 gram per dag.

Barnet väger ungefär 3,2 kg och är ca 48-49 cm.

 

Vecka 39

Du: Spänningen stiger – nu är BF-datumet nästan nått. Försök dock inte inrikta dig allt för mycket på just BF-dagen. Bebisen kan komma tidigare, men också senare. Man vet inte vad som sätter igång en förlossning, men teorier finns om att moderkakan signalerar att den börjar stagnera.

Moderkakan slutar normalt att växa nu även om den fortfarande fungerar. Oavsett vad som kommer bebisen när den är klar och inte när vi vill.

 

Bebisen: Barnet väger nu ca 3,3 till 3,7 kg och är 48-50 cm långt.

Tarmarna är fulla av grönsvart barnbeck (mekonium) som bildar det första bajset efter födseln.

Lever och hjärta fyller på med näring som barnet kan ta till vid ev syrebrist under förlossningen.

 

Vecka 40

Du: Grattis – nu är du nästan framme.

Livmodern, och därmed magen, har säkert sjunkt och de flesta bebisar är vid det här laget fixerade. Livmoderhalsen mognar och utplånas. Kanske känner du av förvärkarna oftare, kanske inte. Det finns kvinnor som aldrig känner av förvärkarna. Rörelserna minskar pga platsbrist, men du ska fortfarande känna av din bebis. Ring till förlossningen om du undrar över något.

Många kvinnor har nu tröttnat innerligt på att vara gravida och vill ha tillbaka sina kroppar. Andra är rädda för att byta den trygga invanda graviditeten mot det okända föräldraskapet.

Känslorna kan vara ett virrvarr just nu och det kan kännas både jobbigt och underbart på samma gång. Istället för att sitta hemma och vänta (för väntan kan bli lång) så passa på att göra saker som ni inte kommer kunna göra på ett tag sedan.

Läs en bra bok, kolla på videofilmer, pyssla lite, gå på bio eller ut på restaurang om ni orkar.

 

Bebisen: Bebisen väntar nu bara på att förlossningen ska sätta igång. Barnets bröstkorg blir nu mer framträdande, det samlar på sig mer fett och extremiteterna blir starka.

Barnet väger nu mellan 3,3 och 3,7 kg och är ungefär 49-54 cm långt. Snart är det dags.

 

 

Vecka 41

Du: Är det jobbigt? Irriterande? Oroligt? Du är inte ensam.

Detta är BF-datumets förbannelse! Man stirrar sig blind på ett datum och när det kommer och går kan allt kännas hopplöst… Men de flesta bebisar kommer innan vecka 42. så håll hoppet uppe!

Snart får du hålla din bebis!

Antagligen får du gå lite oftare till din barnmorskan för att kolla blodtrycket och lyssna på hjärtljuden.

 

Bebisen: Bara växer och växer….och växer.

 

Vecka 42

Du: Oj oj oj…fortfarande ingen bebis? Du kanske tror att du ska förbli gravid för resten av ditt liv? Nejdå… Din barnmorska kanske har pratat med dig om igångsättning? Isåfall kan det bli aktuellt nu.

Självklart är det tråkigt att vänta men se det som en möjlighet för din bebis att få växa till sig ytterligare och bli starkare inför förlossningen.

 

Bebisen: Antagligen lite otålig den med…

Nu hoppas jag att bebisen som ni längtat efter så har kommit ut!

 

Grattis!

För vissa kom bebisen tidigt, eller kanske så tidigt att det blev en prematur-bebis, för andra kom bebisen som förväntat och för några kom den flera dagar, ja tom veckor, efter det där jädrans BF-datumet.

För vissa gick det lättare än förväntat, för andra var det jobbigt, för några blev det inte alls som förväntat, för några mycket bättre än förväntat, för de flesta kom bebisen ut rätt väg och för andra genom nödutgången.

Nu inser ni det jag och många andra kvinnor, och män, redan har insett – att vi är olika. Vi är unika och våra barn är unika. Det är något att värdesätta.

Fingrar och tår och fjäderlätt hår,
en blick så klar som såge du tusentals år.
Det är knappt jag förstår, en tös/pojk h*n är vår!
En gåva till oss är du min lill*.

Mitt barn i min famn, jag viskar ditt namn,
och plötsligt känns det som om all världen försvann,
som tiden stod still, en tös/pojk, h*n finns till!
En livets gåva är du min lill*!

Tänk blodet i mig blev blod ini dig,
vandrar genom tiden, ådror och märg,
släktled i mig blir släktled i dig,
här är du – en av oss,
en ny länk i livets kedja.

Jag lånar dig jag, min skatt, för ett slag,
en stund så kort som vore den ett andetag,
en vindpust av tid är ditt och mitt liv,
en livet gåva är du min lill*!

Fingrar och tår och fjäderlätt hår,
en blick så klar som såge du tusentals år.
Det är knappt jag förstår, en tös/pojk h*n är vår!
En gåva till oss är du min lill*.

Eva Sjöstrand, 1996 (Leilus polska)

 

© Can Stock Photo Inc. / neyro2008