Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 16 april 2018, Av michael

Rörlig, ruckbar och fixerad -– vad är vad?

Rörlig, ruckbar och fixerad har att göra med hur barnets huvud har placerat sig efter att det har vänt sig med huvudet nedåt.

Vad innebär fixering?

Fixering innebär att bebisens huvud sjunker djupt ner i bäckenet och blir fixerat (”fastnar”).Förstagångsföderska vs. omföderska
Det är vanligare att bebisen fixerar sig hos förstagångsföderskor än hos omföderskor. Anledningen till detta är att livmodermusklerna är mer elastiska hos en omföderska och trycket nedåt på barnet blir därför mindre. Dessutom vidgas ofta bäckenet något efter en graviditet och förlossning och detta kan göra att nästa barn har tillräckligt med utrymme för att inte fixeras (kallas ofta ruckbar).

När fixerar sig bebisen?

Vanligtvis så vänder sig de flesta barn med huvudet nedåt innan vecka 36 och fixerar sig för förstagångsföderskor relativt kort därefter. Men det finns bebisar som faktiskt fixerar sig betydligt tidigare, kanske redan innan vecka 30, likaväl som det finns bebisar som fixerar sig mycket sent. En del bebisar fixerar sig aldrig utan sjunker först djupt ner i bäckenet när förlossningsarbetet redan börjat.Kan bebisen inte födas om den inte är fixerad?
Jo, det är inga problem. Så länge bebisen ligger med huvudet nedåt så är det ok.
En del bebisar är väldigt sent ute och fixerar sig inte förrän sista dagarna innan förlossningen eller tom när själva förlossningsarbetet startat.
Fixeringen i sig har inget med förlossningsstart att göra så du behöver inte oroa dig ifall din bebis inte ligger fixerad.
Andra bebisar ligger som ruckbara, eller tom rörliga, på slutet.

Vad innebär ruckbar?

För omföderskor, ja och även vissa förstföderskor, så fixerar sig inte bebisen. Det finns ofta en bra anledning till varför det sker och det vanligaste är nog att mamman har ett rymligt bäcken. Det är helt enkelt inte tight nog för att bebisen ska ”fastna” med huvudet.
När barnmorskan kan rucka på huvudet (alltså vicka det fram och tillbaka med sina händer när hon klämmer långt ner på magen) så kallas det att bebisen är just ruckbar.
I praktiken så spelar det ingen roll om bebisen är fixerad eller ruckbar så länge den ligger rätt.

Vad innebär rörlig?

En del bebisar vill inte glida ner i bäckenet alls. Dom ligger kvar högt upp så som dom gör under graviditeten ända in till slutet. Varför det är så är svårt att svara på men det kan handla om att mamman har ett mycket rymligt bäcken, att livmodern är extra rymlig eller att bebisen är lite mindre (och därmed inte tar så mycket plats utan kan röra sig mer). Sedan finns det naturligtvis fall av rörliga bebisar som inte har med någon av ovan anledningar att göra. Det kanske bara är så att bebisen är rörlig, utan anledning, helt enkelt…

» Läs även om olika fosterbjudningar