Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 14 september 2018, Av michael

Komplikationer vid tvillinggraviditet – TTTS

En tvillinggraviditet är alltid en lite större risk äv en vanlig graviditet. Det går oftast bra. Dock så är det många som undrar om något som heter TTTS och därför berättar jag nedan kortfattat om detta.

TTTS, twin-to-twin syndrome
TTTS är ett tillstånd hos moderkakan vilket kan påverka identiska tvillinggraviditeter. Det innebär i kort att blodet från moderkakan blir orättvist fördelat till de båda tvillingarna.

Varför uppstår TTTS?
TTTS uppstår bara vid identisk tvillinggraviditet. Man vet fortfarande inte varför ett ägg delar sig till två embryon och man vet därför inte heller varför TTTS uppstår. Man vet dock att ju senare, räknat i dagar, som ägget delar sig till två desto fler problem, inklusive TTTS, kan uppstå. Men det finns inget man idag kan göra för att påverka TTTS.

De flesta tvillinggraviditeter där TTTS uppstår är sk monochorionic-diamniotic (monochorionic-diamniotiska) tvillingar vilket innebär att tvillingarna har varsin inre fosterhinna men delar den yttre.

Vad innebär TTTS för bebisarna?
En tvilling kan vid TTTS får för mycket blod, blodet är också tjockare än vanligt, vilket sätter högt tryck på hjärtat vilket anses mycket farligt. Denna tvilling blir också betydligt större. Den andra tvillingen kan drabbas av svår blodbrist eftersom den får för lite blod. Dock är det oftast detta tvilling so mår bäst efter födseln. Det är oftast inget fel på barnen i övrigt, felet ligger hos moderkakan.

Kan barnen dö?
Ja, det kan dom. En TTTS-graviditet är mycket riskfylld för både tvillingarna. Man kan inte veta på förhand vad som kommer att hända. Man kan inte heller hjälpa barnen, man kan bara iakta och avvakta.

Dock är det även många barn som klarar av en sådan tuff graviditet.

Hur ofta inträffar TTTS?
Det är svårt att ge exakta siffor då det först är på senare år som man börjat föra statistik över denna typ av syndrom.
Man brukar räkna att ungefär 1 utav 45 graviditeter är en flerbördsgraviditet. Om man då tittar på monochorioniska identiska tvillingar så är det ca 15% som kommer ”drabbas av” TTTS på ett sådant sätt att en tvilling blir större än den andra.