Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 12 april 2018, Av michael

Förlossningsförberedande kurs – profylaxkurs

Profylaxkurs – en förberedande kurs inför förlossningen

Hur kan en profylaxkurs hjälpa? Flera barnmorskor, obereonde av varandra, har berätta för mig att de kan se lång väg vilka som har förberett sig inför förlossningen och vilka som inte har det. Många av de oförberedda använder sig t.ex. av tådansen, d.v.s. de går upp på tå under en värk, får falsettröst och försöker fly/dansa sig bort från smärtan vilket vi alla vet är helt omöjligt. Så istället för att jobba med förlossningen och öppna upp stretar de emot och smärtan ökar.

Så här berättar några barnmorskor:

“Det är vanligt att kvinnorna har skrivit brev om hur de vill ha sin förlossning, och där ingår ofta att de så långt som möjligt vill klara sig utan smärtlindring.
– Men de flesta gör inte det. Många är dåligt förberedda på att det faktiskt gör så ont.
– Många är så otrygga idag, de litar inte på sig själva. Det gör att upplevelsen av smärtan blir värre.”

http://www.bt.se/vardagsliv/trender-i-forlossningsvarden-br-nu-galler-flexibel-smartlindring(2610703).gm

Självklart vet kroppen hur den föder barn men det är fysiskt krävande och varför göra upplevelsen av smärtan värre än vad den behöver vara.

Maratonlopp vs förlossning

Förlossningar kan vara minst lika fysiskt krävande som ett maratonlopp, d.v.s som att springa dryga 40 km. Jag skulle inte ge mig an ett maratonlopp utan att ha förberett mig väl före. Samma sak vad gäller en förlossning.

Den som anmäler sig till ett maratonlopp lägger ofta upp träningsplaner, springer regelbundet, läser löpartidningar, styrketränar, ser till att ha den bästa utrustningen och kanske anlitar en personlig tränare, i syfte att vara så fysiskt och mentalt förberedd som möjligt inför den stora dagen.

Så varför gör vi inte samma sak inför en förlossning, som också är en enorm fysisk prestation? Helt ärligt har jag inga bra svar mer än att jag hört något i stil med ”hur svårt kan det vara” och ”det löser sig” och ”jag är inte rädd eller panikslagen inför förlossningen”.

Jovisst, så kan man ju resonera.  Men om man resonerade på samma sätt inför ett maratonlopp skulle de flesta av oss inte ens komma halvvägs. Vi vill väl alla komma i mål friska och starka oavsett om det är ett maraton eller förlossning?

Problemet är att om man inte förbereder sig och tränar (t.ex. genom en profylaxkurs) kan man inte heller ha verktygen för att hantera smärtan, oförutsägbara händelser, veta hur man ska agera gentemot förlossningspersonalen för att få den förlossningen man önskar och inte personalens.

“– Vårt arbete går på sätt och vis lättare ju mer smärtlindrad mamman är. Men man ska komma ihåg att det handlar om att lindra smärtan, det finns inga helt smärtfria förlossningar.”

http://www.bt.se/vardagsliv/trender-i-forlossningsvarden-br-nu-galler-flexibel-smartlindring(2610703).gm

Er eller förlossningspersonalens förlossning?

Ovan citat undrar man om förlossningen är den förlösande kvinnans eller barnmorskornas. Det viktiga under förlossningen är inte att underlätta barnmorskans arbete, det viktigaste är att den förlösande kvinnan känner att hon står i centrum. Smärta och smärtlindring spelar mindre roll, så länge kvinnan känner att hon blir lyssnad på, står i centrum och tagen på allvar. Hon måste hela tiden få möjligheten att delta i besluten kring sin vård. Hon måste veta att hennes partner är väl förberedd och en aktiv assistent och språkrör till henne. Uppfylls inte ovan så kommer hon lida oavsett smärtnivå.

 

Känna sig älskad, sedd och i centrum

Det betyder att ansvaret att förbereda sig ligger inte bara hos den förlösande kvinnan utan det största ansvaret bär faktiskt partnern på. Det är partnern som ansvarar för att kvinnan är lugn, avslappnad, trygg och i kontroll.

Genom att gå en förlossningsförberedande kurs får partnern tillgång till verktyg, strategier men framförallt förståelse för hur han eller hon kan underlätta den förlösande kvinnans arbete. Kurserna ger pragmatiska verktyg och handfasta råd. Bara det faktum att partnern tar sig tid att delta i en förlossningsförberedande kurs kan få kvinnan att känna sig älskad, sedd och därmed tryggare.

Ta ansvar

Så bli inte ett par som låter sig lämnas åt sitt öde. Utan förbered er för ansvaret ligger faktiskt hos er. Ingen annan. Lär er hur kroppen arbetar under förlossningen. Förstå hur ni kan använda de olika förlossningsverktygen för att hålla er lugna och i kontroll och därmed ser till att syresättningen till kvinnan och bebisen är jämn så att de orkar längre. Låt er också utbilda i er hur ni kan lindra smärta, behålla rörligheten och därmed underlätta förlossningsarbetet.  Genom utbildning får ni kunskap som i sin tur gör att ni kan stanna i nuet, samarbeta bättre sinsemellan och med förlossningspersonalen för att minska risken för komplikationer. Utbilda er, lägg upp en plan, prata, öva och stötta varandra precis som om ni skulle springa ett maratonlopp.

 

Förslag på förlossningsförberedande / profylaxkurs runt om i Sverige

Hittar du ingen länk till en förlossingsförberedande kurs nära dig så rekommenderar jag dig att kontakta en doula som kan hålla en privat förlossningsförberedande kurs om du inte vill anlita henne att ha med under själva förlossningen.

 

Av:

Anna Germundsson är en tidigare marknadsförare från Lunds universitet som la sina högklackade skor på hyllan för att på heltid undervisa och sprida yoga, meditation och fysisk- och mentalvälmående. Hon är certifierad yogainstruktör inom Ashtanga yoga och gravidyoga samt doula och massagespecialist för gravida.  Förutom yogainstruktör och massagespecialist är hon två-barnsmamma som älskar att resa dit solen skiner, är barnsligt förtjust i choklad, njuter av att bo nära havet, sjunger gärna högt i bilen när hon kör ensam(!), myser ofta med sina katter och har som mål att spendera så mycket tid som möjligt med familj och vänner. Hon är verksam på Yogamala (http://www.yogamala.se) i Skåne.