Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 15 augusti 2018, Av michael

Mat (vad man bör undvika i barnets mat)

Aldrig honung!

I enstaka fall unnehåller honung sporer som i tarmen kan utvecklas till bakterier som är mycket skadliga för barn.
Undvik därför honung alltid under de första fyra åren!

Salta inte

Det är klokt att aldrig vänja barn vid för salt mat.
Uteslut saltet när du lagar mat själv till barn under ett år. Det är svårt att måtta själv och det finns risk för att det blir för mycket salt för barnet.

Var försiktig med hårdstekt och rökt mat

Hårdstekt och rökt mat är alldeles för starkt för en liten barnmage. Ta därför för vana att ta bort stekskorpan på tex panerad fisk och skinnet på grillar kyckling. Barnmat ska vara mildare än vuxen mat, utan att för den delen bli tråkig och menlös.

Aldrig nötter!

Nöter och jodnötter kan framkalla allergier och är lätta att sätta i halsen.
Barn under fyra år ska aldrig äta nötter överhuvudtaget.

Ingen spenat, mangold eller rödbetor

Dessa grönsaker innehåller nitrat som kan vara skadliga för barn.
Undvik dom helt före sex månaders ålder och ge bara sparsamt av dom upp till ett år.