Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 15 augusti 2018, Av michael

Modersmjölkersättning

Att inte amma – och istället ge modersmjölkersättning –  är kontroversiellt. Det är något som ofta gör att man hamnar i hetluften. Att amma, att kunna och vilja amma anses för de flesta som något naturligt. Något som bara ska fungera och något som alla bara ska vilja.
Men det är ju inte alltid så att saker är så enkla i praktiken som i teorin.

VILL man inte, KAN man inte (och tro mig det vet man ALDRIG på förhand) eller KÄNNER man inte för att amma så finns det INGEN anledning att må dåligt över det.
Ersättning är ett fullgott alternativ enligt vår kära svenska Socialstyrelse samt Livsmedelsverket och det viktigaste är faktiskt INTE bröstmjölken, utan en glad och lycklig mamma som kan ta hand om sitt barn så att barnet växer och frodas.
Barn kan både växas och frodas på ersättning.

Modersmjölkersättning

Den modersmjölksersättning som finns i handeln är näringsmässigt ett fullgott alternativ till bröstmjölk när amning av någon anledning inte är aktuell. Modersmjölksersättningen är framställd av komjölk som anpassats att efterlikna bröstmjölken i sin sammansättning så långt det är möjligt.

Är man en sämre förälder om man inte ammar?

NEJ, självfallet inte!

Det viktigaste är att du skapar en nära relation till ditt barn. Ett barn som matas med flaska kan uppleva närhet precis lika bra som ett barn som ammas om det får hud- och ögonkontakt, samt småprat under måltiden. Det viktigaste är att du och ditt barn mår bra och att barnet växer och utvecklas.

Kommer mitt barn bli allergiskt om jag inte amma?

Nej amning förhindrar inte uppkomsten av allergier, eksem och astma. Man tror numer, för man vet inte med 100%-ig säkerhet, att amning förebygger uppkomsten och förskjuter uppkomsten av just allergier, eksem och astma.
Agnes Wold, docent i immunologi vid Sahlgrenska sjukhuset, säger:
”– Amning skyddar till exempel inte mot allergi. Det är en myt som började spridas mot slutet av 1980-talet. I själva verket finns det flera välgjorda studier som visar större risk att utveckla allergi ju längre barnet enbart ammas.”
Är man ämnad att få allergier, eksem och/eller astma så får man det oavsett…det är bara en fråga om när, inte om.

Kommer mitt barn alltid att vara sjukt nu när jag inte ger det anti-kroppar?

Nej, barnet enbart får antikroppar mot virus som mamman haft. Har man en frisk mamma som inte är förkyld eller drabbas av diverse virus så får barnet heller inte så många antikroppar från mamman.

Barnets immunförsvar är svagt i början men byggs snabbt upp under de första 4-6 månaderna. Så är det för alla barn, egentligen oavsett om dom ammas eller ej.

Dom sa på nyheterna att barn som får ersättning kommer att bli överviktiga!

Rapporten sa att ”barn som ammas KAN bli överviktiga”.
”Kan bli” och ”blir” är ju en väldig skillnad! Nu är det så att det som styr hur vi ser ut, och hur vår vikt kommer att bli ligger mest i generna – vårt DNA.
DNA kan inte påverkas av amning eller ersättning.

Huruvida man blir överviktig styrs till en stor del av gener, men även livsstil och kostvanor. Det säger väl sig självt att detta gäller för både ammade barn och ersättningsbarn.
Agnes Wold, docent i immunologi vid Sahlgrenska sjukhuset, säger:
”När Livsmedelsverket ville förlänga rekommendationen om helamning från fyra till sex månader ledde det till läkaruppror i Sverige, eftersom de vetenskapliga beläggen för en förlängning från fyra till sex månader är på tok för tunna. Forskningsläget är oklart och några barnläkare menade att det tvärtom finns risk för att barn som ammas i sex månader kan få ätstörningar, diabetes och dålig viktuppgång.”
Finns alltid en fram- och baksida på allt.

Slutligen…

Ibland så utmålas icke-ammande ammmor som misslyckade, sorgliga och själviska varelser som inte ser till sitt barns bästa. Amma är, mellan raderna, inte frivilligt, det är något som man bara ska göra. Kan man inte, eller än värre – vill man inte, så kan det gott hända att man både ifrågasätts som person och ibland tom ens lämplighet som förälder.
Visst är det sorgligt att andra tycker att dom kan döma icke ammande mammor på det viset?

Men minns att om det inte går att amma eller man inte vill så ska man inte känna skuld över det. Ingen har rätt att säga åt dig hur du ska göra. Glöm inte att ersättning är ett fullgott alternativ till brsötmjölken.
Det som gör en bra mamma sitter inte i bröstmjölken.

Dagens tips!

Till alla er som inte kan eller vill amma, till er som sett kvinnor i er närhet må dåligt över det här med amningen…skicka nedan länk till dom. Det kanske gör deras dag!

» Klicka här för att läsa ”Uppdrag: AMMA”