Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 20 september 2018, Av michael

Barnet har feber eller sänkt temperatur

Förhöjd temperatur
Små barn får relativt ofta feber.
Temperatur på över 38,5 grader anses som förhöjd. Feber i sig behöver inte betyda att barnet är allvarligt sjukt. En lätt feber är en del av kroppens försvarssystem för vanliga lättare sjukdomar under barndomen.
Ett bra tips är att ta tempen då och då emellanåt då barnet inte har feber eller är sjukt. På så sätt får ni en bra utgångstemp.

Använd inte en örontermometer vid denna ålder. Ta temperaturen i stjärten.
Glöm inte att använda mycket vaselin (alternativt en parfymfri neutral babylotion) på termometern när du tar tempen i stjärten på barnet. Håll också termometern stilla och veva inte runt med den. Detta kan skada barnets slemhinnor och/eller kännas obehagligt för barnet.

Mycket hög feber (över 40,5 grader) kan orsaka ytterligare medicinska problem i sig och ska sänkas med en gång. Generellt sett betyder feber över 39,5 grader en mer allvarlig sjukdom än feber under 39,5 grader, men det viktiga är hur barnet beter sig, inte temperaturen.

Om ditt barn har feber, klä av ett lager kläder och kontrollera sedan temperaturen igen 15 till 20 minuter senare. Om temperaturen inte har gått ned till normal nivå då bör du kontakta BVC. Det kanske inte är så allvarligt eller kanske bara en vanlig förkylning, men kontakta BVC ändå, för säkerhets skull.
Var beredd att uppge om ditt barn äter ordentligt, är lätt att väcka, är piggt eller visar några andra sjukdomstecken. Är det ett mycket litet spädbarn beror feber oftare på för mycket kläder än på sjukdom. Tala även om för personalen på vårdcentralen om ditt barn har varit i kontakt med personer med smittsam sjukdom under de senaste två veckorna och om barnet har någon kronisk sjukdom.

Det viktigaste när man har feber är att man dricker mycket. Försök få i barnet vatten, ersättning eller bröstmjölk. Håll det relativt avklätt, kanske bara i en långärmad body och håll dig nära barnet.
En del barn kan ha feber utan att reagera speciellt mycket på den. Andra blir slöa och gnälliga.

Kan jag ge Alvedon?
Alvedon kan användas från tre månaders ålder (innan dess bör du alltid prata med BVC eller sjukvårdsupplysningen). Det finns olika former av Alvedon men den flytande mixturen är i första hand den som ska användas. Det är en skonsam och trygg behandling som dessutom är aningen lokalbedövande. Jättebra när barnet håller på att få tänder eller har ont i halsen och inte vill äta.
Ett tips är att be Apoteket om en liten spruta som man lätt gör att man kan spruta in mixturen i barnets mun, skedar brukar nämligen inte funka så bra på små barn.
Glöm inte att läsa noga på bi-packsedeln vilken mängd Alvedon du får ge ditt barn, överdosera aldrig och följ anvisningarna noggrant.

Det finns även stolpiller (suppar) till barn som är bra när barnet inte vill svälja eller mår illa. Stolpiller kan vara lite knepiga att få på plats men om du gör dom följande så brukar det fungera:
Plocka ut stolpillret ur förpackningen (om pilllret har blivit mjukt så spola det med kallt vatten tills det blir fast i konsistensen igen). Klicka på lite vaselin på stolpillrets topp. Sära barnets skinkor och tryck försiktigt in stolpillret. Så fort det är inne så knip ihop barnets skinkor och håll så i ca en minut.
Då hinner pillret mjuka upp sig något och ”fastna” i tarmen. Kniper ni inte ihop skinkorna med en gång så kommer pillret ut lika fort igen.

Även om man naturligtvis ska vara vaksam när barnet har feber så är det viktigaste ändå barnets allmäntillstånd. Om barnet beter sig ungefär som vanligt, äter, dricker och leker/jollrar, så brukar det vara ett gott tecken på att infektionen inte är allvarlig.
Om barnet ändrar betende helt, blir slött/lojt och inte vill äta eller verkar ha ont, så ska man genast kontakta BVC, barnklinik eller sjukvårdsupplysningen.

Sänkt temperatur
Små spädbarn kan även reagera på infektioner med sänkt temperatur.
Om temperaturen är lägre än 36 grader, klä på barnet mer kläder och kontrollera temperaturen igen efter 15 till 20 minuter.
Om temperaturen inte går upp, eller om den gör det, men inte varaktigt, trots att barnet har tillräckligt med kläder på sig, kontakta BVC eller vårdcentralen. Uppge andra sjukdomstecken och om barnet varit utsatt för smitta, som anges ovan.