Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 11 juli 2018, Av michael

Färgförändringar hos barnet

Vad är orsaken till färgförändringar i barnet?

Många nyfödda kan ha blåaktiga händer eller fötter på grund av den något outvecklade blodcirkulationen. Äldre spädbarn brukar inte ha detta om de inte blivit nerkylda, håller andan eller om de har andnings- eller hjärtproblem.

Blåaktiga läppar, händer eller fötter är ett allvarligt tecken på ohälsa och bör kontrolleras av läkare omedelbart. En del barn kan bli blåaktiga när de håller andan av ilska, men det försvinner så snart de börjar andas igen. Det är inget att oroa sig över. Om barnet fryser på grund av att det kanske badat för länge kan det också bli blåfruset. I dessa fall behöver det värme.

Blekhet kan vara tecken på blodbrist eller annan sjukdom. Titta inne i barnets mun eller på insidan av ögonlocken: färgen bör vara en ganska klar rosaröd färg. Om så inte är fallet, tala om detta för personalen när du är på kontroll, eller informera dem tidigare om du även lagt märke till andra symptom.

Rodnad kan vara tecken på feber eller utslag. Ta tempen på barnet och kontrollera hela kroppen noga. Det kanske är alltför varmt, och behöver lite svalka.

Gulaktig hud kan vara tecken på gulsot. Det är ganska vanligt hos nyfödda, men du bör ta kontakt med BVC, förlossningen (om barnet är nyfött) eller barnklinik. Barnet kan nämligen behöva ligga under sollampa.