Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 11 juli 2018, Av michael

Hosta och snuva hos babyn

Om ditt barns andhämtning är lugn utan väsande eller rosslande ljud och det inte heller uppvisar några andra allvarliga symptom kan du pröva något av följande råd.

Rensa näsan försiktigt (tex med en blöt tops) om ditt spädbarn visar tecken på att ha det jobbigt eller obehagligt. På spädbarn kan du droppa lite koksaltlösning (finns på Apoteket) eller bröstmjölk i näsan.

Man bör undvika medel som Nezeril på riktigt små barn. Även om det står från 1 månad på många förpackningar så är nässprayer och näsdroppar inte alltid bra för barnets känsliga slemhinnor i näsan.

Många använder nu för tiden en sk ”snorsug”.

Var försiktig när du använder sugen och om barnet inte vill (kämpar emot) så avvakta hellre än att försöka suga ut snor ”med våld”.

Om man är lite för hårdhänt med en snorsug, oavsiktligt så klart, blir det lätt sår i näsans känsliga slemhinnor vilket kan leda till en större infektion.

Om du använder en snorsug så är det bästa sättet att först droppa i lite koksaltslösning, eller bröstmjölk, avvakta i 10 minuter och sedan försiktigt försöka suga ut snoret.

Om det inte kommer något så få fortsätt inte utan avvakta. Ibland sitter snoret längre bak och då når man det inte med en snorsug.
Höj gärna huvudändan på barnets säng något vid snuva.