Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 15 augusti 2018, Av michael

Bajs och förstoppning hos babyn

Spädbarn som helammas bajsar lika gärna varje dag som en gång i veckan, båda är lika normalt. Ersättningsbarn bör bajsa varje dag, eller iallafall varannan.

Om barnet inte vill bajsa, verkar ha mycket ont, eller avföringen är stenhård (och torr) kan man få hjälpa till lite.
Det finns olika sätt.

Du kan testa att ge barnet vatten, äppeljuice eller katrinplommonpuré/juice.

Barn som äter fast föda kan du ge lite extra fiberrik mat som linfrön (finns trekornsbröd med linfrön i) och mosad frukt eller grönsakspuré, ge isåfall även extra vätska. Ett bara tips är att bära barnet eller försöka ha det upprätt mycket så att avföringen trycker nedåt i tarmarna.

Lösningen för en hård mage är alltid extra fiber och vätska, om barnet är äldre så hjälper även rörelse till.

Om spädbarnet fortfarande inte bajsar (i synnerhet ersättningsbarn då) så kan man ta febertermometern, med mycket vaselin på, och försiktigt föra in.

Gör på samma sätt som du skulle göra när barnet har feber, ta tempen helt enkelt. Veva inte runt och tryck inte in termometern längre än de 1½-2 cm som rekommenderas.

Håll den stilla till den piper eller visar tempen. Ibland kommer bajset direkt när man gör så här, men om det inte kommer något så dra ut termometern. Om det finns bajs på den så vet du att det är på gång iallfall.

Avvakta då ett par timmar och upprepa sedan proceduren.

Om det inte finns några spår av bajs på termometern så får du ge barnet mer vätska och försöka igen ett par timmar senare.

Om barnet verkar må dåligt eller ha mycket ont bör du kontakta BVC, barnklinik eller sjukvårdsupplysningen.

Som tillägg så kan jag berätta att riktigt små barn, nyfödda, ibland ser ut att ha väldigt ont när dom bajsar. Dom blir illröda och ser nästan ut att ta i för kung och fosterland. Detta beror på att deras tarmmuskulatur är outvecklad. Dom kan helt enkelt inte styra muskulaturen och ”trycka på” så att säga.

Bli därför inte förskräckt om barnet verkar lite frustrerat.

Prata med din BVC-sköterska om du ändå känner dig orolig.