Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 11 april 2018, Av michael

Solskydd till barn och bebis

Solskydd till barn och bebis

Har du solskydd till ditt barn?

Vi är mitt i sommaren och många av oss tar chansen att njuta lite extra av härliga, lediga dagar tillsammans med våra barn. Vissa av oss kanske åker iväg på en resa med familjen medan andra passar på att spendera tid tillsammans på stranden, i trädgården eller i en lekpark någonstans, och förhoppningsvis har du tillräckligt bra solskydd.

Olika sorters solskydd

När solen skiner och små barnben vill ut och leka är det lätt att glömma bort att skydda dem mot solens farliga uv-strålar. Barns hud är extra känslig och behöver solskydd i än större utsträckning än vuxna. Riktigt små barn, under ett år, rekommenderas att inte vistas i solen alls medan större barn kan vara i solen så länge de är skyddade med kläder eller solskydd.

Den som har en bebis hemma kan med fördel använda sig av en extra solskärm att sätta på vagnen eller sulkyn när man är ute. Det finns dessutom utmärkta soltält att ha med på stranden – perfekta för så väl den lilla bebisen som de lite större barnen.

När behövs solskydd?

Solen är som starkast mellan klockan elva på förmiddagen och fram till cirka klockan tre på eftermiddagen. Dock gäller det att komma ihåg att dessa riktlinjer i huvudsak gäller Sverige. Den som reser till breddgrader längre söderut i sommar bör alltså komma ihåg vikten av solskydd även under andra delar av dagen. Dessutom visar nyligen genomförd forskning att solen är starkare än vi tidigare trott också i Sverige och man börjar därför tala om vikten av solskydd även under andra delar av året.

Men trots att de allra flesta föräldrar är duktiga på att skydda sina barn från de farliga uv-strålarna så drar sig många för att smörja in sina barn med solkräm. Många uppger rädslan för vad solkrämen faktiskt innehåller som huvudorsak till detta. Här kan ett bra alternativ vara att välja en organisk solkräm – med noga utvalda ingredienser.

Alternativa solskydd

Ett annat alternativ är att helt enkelt köpa solskyddskläder till barnen. Ett av de bästa utbuden finns hos www.barnisolen.se och där kan man välja mellan hattar, tröjor, shorts och uv-dräkter bland mycket annat. Solskyddskläder – eller uv-kläder som de också kallas – har i allmänhet en mycket hög solskyddsgrad och blockerar minst 98% av solens farliga strålar. UV-kläder är gjorda av ett mjukt och följsamt material och är sköna och lätta att röra sig i för barnet. Utöver kläder finns idag även solglasögon för barn, speciellt framtagna för att skydda deras ögon mot solens strålar. Med ett par solglasögon på garanterar du att dina barn kan leka obehindrat i solen – utan att få sol i ögonen.

Konsekvenserna av att ett barn bränner sig i solen visar sig oftast inte förrän många år senare. Men att lägga en god grund i tidig ålder är på många sätt en investering i god framtida hälsa då barn som använt solskydd som små är mer benägna att fortsätta göra det också som vuxna.