Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 12 april 2018, Av michael

Bärsele kan ge avlastning

Tungt att bära

Den nyfödda babyn bär man kanske relativt lätt till att börja med, men med tanke på att barnet under det första året ofta tredubblar sin vikt, så kan det snabbt bli mycket tyngre än vad man räknat med att bära runt på sitt barn. Det kan därför vara en god idé att införskaffa en bärsele redan från början; en investering som minskar risken för belastningsskador genom att ge en bra avlastning för ryggen.

Fler fördelar med bärsele

En bärsele hjälper inte bara till med att bära med sig sin baby/barnet; det ger dig också händerna fria till annat, och i tillägg är det också många föräldrar som upptäckt den härliga känslan av att känna värmen från sitt barn när man bär det i en bärsele.

Vad du bör tänka på

Se till att den bärsele du köper är säker (EU-godkänd), lätt att använda och att den är tvättbar. För att bäst bära barnet, och fördela tyngden är det också bra om bärselen har midjebälte och vadderade axelband. Det kan också vara bra att bärselen har justerbara remmar, så att du lätt kan anpassa den till din kropp, eller om ni är flera som turas om att använda bärselen.

Vissa bärselar kan behöva ett spädbarnsinlägg för att det nyfödda barnet ska ligga anatomiskt rätt i bärselen – kolla upp detta med ditt inköpsställe/försäljaren.

Typiskt ligger priserna på bärselar på mellan 400: – – 1500: -, och de finns i en mängd variationer avseende färger och mönster.

Fram tills nyligen har det endast funnits bärselar för att bära babyn/barnet på magen. Den ledande tillverkaren av bärselar har dock nyligen lanserat en helt ny och unik bärsele där man kan välja om barnet ska bäras på magen eller på ryggen. Den bärselen kan användas från det att barnet väger ca 3,5 kg upp till ca 15 kg. Barnet sätts i selen på framsidan och med en enkel manöver flyttar man sedan barnet över till ryggen.

En sådan bärsele som kan användas antingen på mage eller på rygg ger stor flexibilitet under lång användningstid. Det nyfödda barnet kan komma att vyssjas till sömns medan man bär det i bärselen på magen, medan det äldre barnet kanske behöver en stunds vila under långpromenaden, och då passar det också bra att ha en bärsele till hands så att man kan bära det tyngre barnet i bärselen på ryggen. Mer information om närmaste återförsäljare finns på deras hemsida.