Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 oktober 2018, Av michael

När ska man egentligen testa?

När ska jag testa?

Dessa frågor om när man egentligen ska testa ställs väldigt frekvent, och det är inte konstigt. För visst vill man vänta lite längre så att svaret blir tydligt…men visst kryper det i fingrarna samtidigt?

Anledningen till varför man bör avvakta med att testa tills mensen uteblir (helst lite till) är för att kroppen ska få en ärlig chans att producera tillräckligt med graviditetsthormon, hCG, för att ge utslag på et graviditetstest.

När börjar hCG produceras?

HcG börjar inte produceras i kroppen förrän ägget har fäst i livmoderslemhinnan, något som sker absolut tidigast tre dagar efter ägglossningen. Men även då är det för tidigt för att testa eftersom graviditetstester kräver en viss mängd hCG för att ge utslag.

Testade jag för tidigt?

Testar man för tidigt så kan man alltså dels riskera att testa negativt eftersom det inte finns tillräckligt med hCG för att ge utslag, dels kan man riskera att få ett tveksamt resultat som då skapar osäkerhet och dels så riskerar man att testa positivt bara för att få mens ett par dagar senare (och då blir man ju riktigt orolig).

hCG-nivån fördubblas varannan till var tredje dag under första trimestern så det är fullkomligt möjligt att testa negativt en dag, för att testa positivt dagen efter (då hCG har nått tillräckligt mängd).

Testar man en vecka efter förväntad menstruation får man ett resultat med mycket hög säkerhet, och i princip alla tillverkare rekommenderar att tidigast testa vid tidpunkten för den förväntade menstruationen för att få ett så korrekt resultat som möjligt.

Veckor efter

senast mens

(hCG i mIU/ml)
35 – 50
44 – 426
519 – 7 340
61 080 – 56 500
7-87 650 – 229 000
9-1225 700 – 288 000
13-1613 300 – 254 000
17-244 060 – 165 400
25 – 403 640 – 117 000

 

Är ett positivt test alltid positivt?

I princip ja. Om du får ett tydligt positivt resultat (läs på bipacksedeln hur det positiva testet bör se ut) så är du gravid.

Kan ett ägglossningstest användas som graviditetstest?

Ägglossningstest kan i huvudsak inte känna skillnad på hormonet LH (som ökar dagarna innan ägglossning och som är det ett ägglossningstest ska reagera på) och hormonet Beta hCG (som normalt bara finns vid graviditet). Men man ska inte se ett positivt resultat på ett ägglossningstest som ett definitivt tecken på att man är gravid. Man bör komma ihåg att testerna (ägglossnings- och graviditetstest) har utvecklats för att användas vid två helt olika tidpunkter i cykeln.
» Läs mer om ägglossningstest och graviditet

Jag testade positivt dagen för förväntad mens men fick min mens efter två dagar, är jag gravid?

Ännu en fråga som är jättevanlig. Det är svårt, det förstår ni säkert, att ge generella svar. Det är möjligt att ha mens även om man är gravid, men det är ovanligt. Det i särklass vanligaste sättet att upptäcka en graviditet är just utebliven mens.
En blödning tidigt kan innebära ett tidigt missfall, men det kan också vara din kropp som inte hänger med och signalerar ”Stoppa mensen” vilket den ska göra.
Om du är osäker på om du är gravid eller ej så kan du antingen ta ett nytt test nån vecka senare eller ringa mödravårdscentralen för råd.

» Klicka här för att läsa mer om mens fast gravid

Jag fick missfall i vecka 11 men testade positivt igen fyra veckor senare, är jag gravid?

Efter ett missfall eller en abort kan det ta upp till 9 veckor innan kroppens normala hCG-nivå återställs. Om du testar under den perioden går det inte att avgöra om resultatet ”Gravid” beror på en ny graviditet eller på en kvardröjande förhöjd hCG-nivå från din förra graviditet.
Men det kan också bero på att du faktiskt är gravid. Igen, det är svårt att säga för det varierar från fall till fall. Om du är osäker på om du är gravid eller ej så kan du antingen ta ett nytt test nio veckor efter missfallet eller eller ringa mödravårdscentralen för råd.

Jag testade först negativt men när jag kollade igen efter 20 minuter så var det positivt – är jag gravid?

Testresultatet är bara tillförlitligt under en kort tid efter att du utfört det,  där 5 till 10 minuter är vanligt – men kolla din bruksanvisning noga innan du gör testet. Om testet helt plötsligt visar negativt istället för positivt, eller positivt istället för negativt  efter de angivna minuterna har gått (dvs. när giltighetstiden för resultatet är förbi)  så kan du inte lita på det resultatet. Gör om testet och följ anvisningarna noggrant.

Jag har testat negativt flera gånger nu men min mens är två och en halv vecka sen – vad är detta?

Menstruation kan utebli av många orsaker oavsett hur regelbunden man varit tidigare. Stress, oro är två orsaker men även dålig kosthållning och låga hormonmängder i kroppen kan få mensen att hoppa över. Om man har ätit preventivmedel kan mensen behöva många månader på sig att bli regelbunden igen. Ibland kan man inte heller med ovan förklaringar förklara utebliven mens och då tror jag, och detta är bara en gissning, att det handlar om viljans makt (totalt omedvetet förstås) över kroppen.

» Klicka här för att läsa mer om skengraviditet – finns det?