Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 oktober 2018, Av michael

Ägglossningssymtom

Kan man märka när man har ägglossning?

En del kvinnor kan rent fysiskt märka när de får sin ägglossning, s.k. ägglossningssymtom. De märker en svag smärta i underlivet. På fackspråk kallas det mittelschmerz, alltså en smärta mitt under perioden.

Denna smärta tros hör samman med den lilla blödning som sker i äggstocken när ägget lossnar.

Blödningen träffar då bukhinnan och ger upphov till en kortvarig smärta. En del kvinnor kan också få en sparsam blödning eller rosa flytning då ägglossningen inträffat och det är då resterna av blödningen efter ägglossningen.

Ett annat ägglossningssymtom som många kvinnor känner av är mensliknande värk under dagarna innan/kring ägglossningen och det brukar så vara värk från äggstocken/äggstockarna som jobbar på att släppa ifrån sig ett ägg.

Sekret

I livmoderhalsen utvecklas hela tiden ett sekret från slemhinnan. De första dagarna efter menstruationen är sekretet mycket sparsamt. Detta kallar man för de torra dagarna. Dagarna före ägglossningen ökas slemproduktionen och sekretet blir klart, vattnigt och gulaktigt.

Därför ska du vara uppmärksam på trådiga klara flytningar.

» Klicka här för att läsa om sekretmetoden

Temperatur

Genom att mäta din temperatur varje morgon kan du komma fram till när ägglossningen inträffar.

Temperaturen stiger nämligen upp till en halv grad under dygnet efter ägglossningen. Man kan på detta vis bestämma när ägglossningen sker och undvika att ha samlag dagarna runt ägglossningen, då möjligheten för att bli gravid är som störst.

Det rekommenderas att du använder en noggrann termometer med två decimaler. Se t.ex. denna termometern hos Billiga-Tester.se.

» Klicka här för att läsa om temperaturmetoden

Ägglossningstest

Ägglossningstest är ett test som går till på ungefär samma sätt som ett graviditetstest – du håller en teststicka i urinstrålen och resultatet visas i ett fönster.

Skillnaden är att graviditetstestet påvisar ett graviditetshormon medan ägglossningstestet påvisar det luteiniserande hormonet (LH).

Genom att påvisa LH-stegringen, som sätter igång ägglossningen, hjälper ägglossningstestet dig att fastställa de två dagar då du är som mest fruktsam under en cykel, och under dessa dagar har du störst möjlighet att bli gravid.

Testet ger dig ett tillförlitligt och noggrant resultat som är lätt att avläsa efter bara 5 minuter. För ägglossningstest, liksom för graviditetstest, är det billigast att köpa via internet. Se t.ex. de här ägglossningstesterna från Billiga-tester.se.

» Klicka här för att läsa om ägglossningstester

Kalendermetoden

På 1930-talet kom japanen Onigo och österrikaren Knaus fram till när kvinnor har ägglossning och när möjligheten att bli gravid är störst.

Den största möjligheten att bli gravid är 12-16 dagar före menstruationen.

De kom fram till en metod för naturlig familjeplanering, kalendermetoden eller Onigo-Knaus-metoden som den också kallas.

» Klicka här för att läsa om kalendermetoden

 

© Can Stock Photo Inc. / megija

 

Källor:

Fakta om ägglossning

Frågor och svar om befruktning