Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 oktober 2018, Av michael

Temperaturmetoden – Har du äglossning?

Vad innebär temperaturmetoden?

Temperaturmetoden, som används för att komma fram till när man har ägglossning, är lite mer pålitlig än de andra naturliga metoder man använder för att förhindra graviditet.

Genom att mäta din temperatur varje morgon kan du komma fram till när ägglossningen inträffar.

Temperaturen stiger nämligen upp till en halv grad under dygnet efter ägglossningen. Man kan på detta vis bestämma när ägglossningen sker och möjligheten för att bli gravid är som störst. Det ska dock observeras att temperaturen stiger först efter ägglossning.

Hur används metoden?

Du skall varje morgon, innan du går ur sängen och efter minst 5 timmars sömn, mäta din basaltemperatur. Det är viktigt att du mäter temperaturen på rätt sätt och med samma termometer varje dag. Försök att mäta temperaturen på ungefär samma tidpunkt varje dag.

Ha ett schema där du skriver ner temperaturen dag för dag. Då temperaturen har stigit, och förblir högre än normalt, har du ägglossning.

Man kan ha hjälp av 3-över-6-regeln. Detta innebär att så snart man har registrerat tre på varandra följande dagar med temperaturer som är högre än en den genomsnittliga temperaturen från de 6 tidigare dagarna, kan man räkna med att man har ägglossning.

24 timmar efter ägglossningen är det någorlunda säkert att ägget inte kan befruktas.

» Läs mer om basal temperaturmetoden hos Babyplan.se