Bästa tiden för befruktning
Ägglossningen infaller normalt 12-16 dagar (i snitt 14 dagar) före nästa mens.
Chansen att bli gravid är som allra störst från och med två dagar före och fram till ägglossningen. Då blir sekretet i slidan och livmoderhalsen tunnare så att spermierna lättare kan simma fram till ägget.
Om kvinnans menstruation brukar komma ungefär var 28:e dag, brukar ägglossning ske i mitten, kring dag 14, såsom nedan illustration visar.
Men om menscykeln är längre eller kortare än 28 dagar så måste man räkna baklänges från förväntad mens för att finna de dagar som man har ägglossning.
» Menscykel på 25 dagar
25-16=9 och 25-12=13 innebär att ÄL antagligen inträffar mellan dag 9 och 13.
» Menscykel på 28 dagar (en sk ”normalcykel”)
28-16=12 och 28-12=16 innebär att ÄL antagligen inträffar mellan dag 12 och 16.
» Menscykel på 34 dagar
34-16=18 och 34-12=22 innebär att ÄL antagligen inträffar mellan dag 18 och 22.
Undantag till ovan uträkningssätt finns alltid självfallet.
» Räkna ut när din ÄL inträffar med ägglossningsuträknaren
» Läs mer om tecken på ägglossning
När ägget har lossnat kan det befruktas upp till ett dygn. Men eftersom mannens sädesceller är befruktningsdugliga (lever) i upp till 72 timmar (i snitt), eller mer, efter ett samlag, kan kvinnan i praktiken bli gravid under en period av 4-5 dygn varje månad.
För majoriteten så handlar det dock om en två till tre dygn per månad enligt nedan illustration. De dagar som är lämpliga för samlag (dina mest fertila dagar) om man vill bli gravid är markerade med orange.
Om äggcellen befruktas och kvinnan blir gravid fortsätter gulkroppen att producera hormoner.
Om äggcellen inte befruktas tillbakabildas gulkroppen och livmoderslemhinnan stöts bort i en menstruationsblödning.
Betyder varje mensblödning att ett ägg har lossnat?
Har man regelbunden mens så har man också med största sannolikhet regelbunden ägglossning. Det kan hända att ägglossningen uteblir en månad eller två per år, men att man får en mensblödning som vanligt.
Detta är vanligare när man blir äldre och är inget att oroa sig för. Oftast blir blödningsmönstret lite oregelbundet också.
Om menscykeln är väldigt oregelbunden kan det bli svårt att pricka ägglossningen och därmed bli gravid, och då bör man i förebyggande syfte kontakta en gynekolog för utredning.
Vad beror det på att man ibland inte har någon ägglossning?
Att ägget inte lossnar kan bero på att det ibland finns för låg nivå av hormonet östrogen i blodet. Livmoderslemhinnan fortsätter trots detta att växa som vanligt under menscykelns gång.
När man har en riktig mens är det gulkroppshormonet som signalerar till slemhinnan när det är dags att lossna. Då stöts den ut i ett sjok tillsammans med ägget och man får en samlad mens.
Eftersom ägget inte har lossnat när östrogennivån är för låg, har det heller inte bildats någon gulkropp. Trots detta blir slemhinnan i livmodern tjock och lossnar av sig själv till slut.
Man kan eventuellt märka detta på att blödningen oftast blir längre och gör mindre ont än vanligt. Detta är vanligare när man blir äldre, men förekommer i alla åldrar.
Kan man göra något för att öka kroppens produktion av ägg?
Kvinnor föds med alla sina ägganlag, ungefär åtta miljoner. De bildas alltså inte under livet utan finns med från början. När man sedan är i puberteten finns cirka 400 000 kvar.
Av anlagen är det 450 som kommer att ovulera, vilket betyder att ägget lossnar från äggstocken när det är moget för befruktning. Då har man ägglossning.
Kan en kvinna ägglossa mer än en gång per månad?
Man har traditionellt antagit att kvinnor endast ägglossar en gång per menscykel och att om en kvinna släppte två eller fler ägg så skedde detta alltid inom 24h från att det första ägget släppts.
Men en kanadensisk studie, från Reproductive Biology-enheten vid University of Saskatchewan i Saskatoon 2003, som leddes av Dr. Roger Pierson utförde en sex veckor lång studie på 63 kvinnor, i åldrarna 18 till 40 år, med en normal menscykel.
Kvinnorna undersöktes varje dag under en månads tid med högupplösligt ultraljud.
Studien visade att hos 50 av kvinnorna upptäcktes tillväxtaktiviteter i äggstockarna (som normalt leder till ägglossning) en gång per månad, sex stycken uppvisade denna aktivitet två eller fler gånger och sju stycken hade ingen ägglossningaktivitet alls.
Tillväxtaktivitet i äggstockarna innebär inte att kvinnan alltid kommer att ägglossa men det indikerar att en kvinna kan ägglossa fler än en gång per månad. Det betyder att det är möjligt att bli gravid vid mer än en tidpunkt och det tros också vara förklaringen till varför tvåäggstvillinggraviditeter är så vanligt som 10 procent.
– Vi har alltid trott att menscykeln och ägglossningscykeln var en och samma, men så är det alltså inte alltid. Vi kommer bokstavligen att behöva skriva om medicinska böcker om vidare studier bekräftar det vi sett.
Hur stor chans är det att bli gravid om man träffar ägglossningen?
Ungefärliga siffror (ingen absolut sanning):
– 15 år, 40%
– 20 år, 40%
– 25 år, 30%
– 30 år, 25%
– 35 år, 20%
– 38 år, 10%
– 40 år, 5%
– 43 år, 1%
Jag har väldigt oregelbunden menscykel
Om din menscykel är oregelbunden på ett sådant sätt att du inte kan förutspå alls när den ska komma nästa gång så bör du kontakta en gynekolog för utredning.
Måste man ha ägglossning för att bli gravid?
Ja.
Jag vet att jag har ägglossning men blir inte gravid ändå
Det tar i snitt 7 månader för en kvinna att bli gravid. Och eftersom 7 månader är ett snittvärde så är det lika normalt att det tar 1 månad som 14 månader innan man får det där plusset.
» Varför blir jag inte gravid?
» Att tänka på inför en graviditet
Hur vet man om man är drabbad av ofrivillig barnlöshet?
Claes Gottlieb, docent i gynekologi på Sophiahemmet, menar att när man aktivt har försökt få barn i ett år, brukar det vara dags att fundera på om det finns något som nedsätter fertiliteten.
Då bör du kontakta en gynekolog för en första undersökning.
Vad finns det för hjälp att få när man har svårt att bli gravid?
Läs mer här: Ofrivilligt barnlös
© Can Stock Photo Inc. / michaeljung
22 mars 2007