Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 14 augusti 2018, Av michael

Förberedelser inför graviditet

Ni vill ha barn… Men vad ska man egentligen tänka på, och vilka förberedelser inför gravidieten kan behövas? Nedan listas ett par viktiga tips för er som försöker bli gravida.

Ät folsyra

Socialstyrelsen och Livsmedelsverket rekommenderar (och detta ska även alla MVC följa) kvinnor i barnafödande ålder, och särskilt de som planerar att bli gravida, att öka sitt intag av folat till minst 500 mikrogram per dag (0.5 mg) för att minska risken för fosterskador i centrala nervsystemet, t ex ryggmärgsbråck. Köp bra och billig folsyra här.

» Klicka för att läsa mer om Folsyra (viktigt!)

Öka spermieproduktionen med zink och folsyra

Rätt mat påverkar spermierna – både till antal och kvalitet.

Män med låg spermaproduktion har visat sig kunna öka produktionen betydligt med hjälp av kosttillskott i olika kombinationer av zink och folsyra, visar en holländsk studie.

» Klicka för att läsa mer

Ha regelbundet samliv

Det bästa och mest användbara rådet är att praktisera oskyddat sex minst två till tre gånger i veckan men gärna varje dag (när ni känner för det helt enkelt). Då ökar ni chanserna att pricka in ägglossningen.

Idealiskt är att ha samlag från fem dagar före ägglossningen och fram till ägglossning, eftersom spermierna överlever upp till fem dagar i livmodern, normalt iallfall 72 timmar. Du har då störst chans att bli gravid. Ägglossning inträffar vanligen ungefär två veckor före nästa mens.

» Klicka här för att läsa om ägglossning

Det skrivs ibland att man inte ska ha sex för ofta eftersom det påverkar fertiliteten negativt, men om mannen inte har konstaterats ha problem med spermietillverkning eller liknande så behöver man inte vara avhållsam.Ha sex när ni vill och så ofta ni vill. Det har funkat i alla tider.

Men om mannen har konstaterade problem med tex spermiekvalité eller om ni försökt bli gravida i mer än ett år så är det absolut värt att ha sex mer sällan, med ca tre dagars mellanrum.

Drick inte för mycket alkohol

Alkohol har en direkt skadlig effekt på de celler där spermierna bildas. Därför minskar både tillverkningen av och kvaliteten på mannens spermier om han dricker alkohol dagligen under två veckors tid.

Testosteronnivån sänks också när man dricker mycket, vilket gör att könsdriften kan minska och man riskerar att bli impotent. På ett tidigt stadium av hög alkoholkonsumtion kan de här förändringarna gå tillbaka helt och hållet. Om man håller upp i tre månader och inte dricker någon alkohol alls, så blir i allmänhet både potensen och fruktsamheten normal igen.

Fortsätter man att dricka stora mängder alkohol kan testiklarna påverkas, vilket kan orsaka bestående förändringar. Minst en tredjedel av manlig sterilitet orsakas av alkohol.

Hög alkoholkonsumtion hos kvinnor kan leda till amenorrhea (utebliven mens), utebliven ägglossning samt störningar i lutealfasen (som förkortas).

Sluta röka

Det tar i genomsnitt längre tid för kvinnor som är rökare att bli med barn. En orsak till det är att rökningen hämmar ägglossningen.

En annan är att hormonet progesteron från gulkroppen inte produceras i tillräcklig mängd. Progesteron behövs för att det befruktade ägget ska fästa på livmoderväggen och för att graviditeten ska vidmakthållas tills moderkakan har utvecklats.

Chanserna för en lyckad provrörsbefruktning är av samma skäl mindre bland kvinnor som röker.

Även mannens rökning minskar chanserna till graviditet eftersom män som röker producerar färre och inte lika friska spermier.

» Klicka här för att läsa om rökning och graviditet

Är bra mat och tänk på vikten

Undervikt och övervikt kan definitivt påverka din fertilitet och detta gäller både män och kvinnor.
Claes Gottlieb, docent i gynekologi på Sophiahemmet, menar att kraftig övervikt påverkar ägglossningen påtagligt.

Ofta räcker det inte med hormoner för att hjälpa kvinnan ägglossa och den enda vägen är faktiskt viktreduktion. Även vid provrörsbefurktning är chanserna sämre hos överviktiga kvinnor. Så att gå ner i vikt bör vara det primära steget för att öka sina chanser samt göra en eventuell graviditet mer riskfri.

Små mängder transfetter räcker för att stoppa en kvinnas ägglossning, enligt en ny studie. Transfetter, eller delvis härdat fett, används inom livsmedelsindustrin då det är billigt och anses ha en lämplig konsistens för många produkter.

En ny studie av forskare vid Harvarduniversitetet visar nu att det finns ännu ett skäl att akta sig för härdat fett då även mycket små mängder transfetter ökar risken för kvinnor att bli infertila med hela 70 procent. Transfetterna leder i många fall till att ägglossningen uteblir.

Transfetter kan återfinnas i typiskt onyttig mat såsom pommes frites, konditorivaror (tex småkakor), feta mejeriprodukter (ex creme fraiche), glass och färdigrätter.

» Viktnedgång och fysisk aktivitet ökar den barnlösas chanser att bli gravid

Frukt och grönsaker minskar risken för missfall, visar ny forskning. En brittisk studie visar att en balanserad diet, där grönsaker och frukt ingår, är mycket viktig för gravida kvinnor.

De som äter frukt och grönt regelbundet löper 46 procent mindre risk att få missfall.

» Läs mer om vikten

Minska på kaffet

Överdriven koffeinkonsumtion anses ha en negativ inverkan på fertiliteten.

Förutom detta så har ett nordiskt projekt med syfte att ge kunskap om eventuella risker med intag av koffein under graviditeten har nyligen avslutats. Resultatet av denna utvärdering är att det förefaller troligt att relativt höga intag av koffein kan öka risken för missfall – speciellt tidigt i graviditeten.

Möjligen kan också ett högt koffeinintag öka risken för tillväxthämmande effekter på fostret, vilket skulle kunna medföra en lägre födelsevikt. Denna effekt är dock troligen liten och därmed sannolikt av mindre betydelse för barnets hälsa.

Men de nordiska experternas uppfattning är att intaget av koffein under graviditeten bör begränsas. Tills vidare rekommenderas gravida och ammande att begränsa sitt intag av koffein till maximalt 300 mg per dag. Det motsvarar ca 3 koppar kaffe (1 kaffekopp = 150 ml) eller 4-5 koppar te (1 tekopp = 250 ml).

Inventera medicinskåpet

Använder du läkemedel regelbundet? Rådfråga i så fall din läkare om det du använder kan påverka fertiliteten (gäller både kvinnor och män). Detta gäller även naturläkemedel. Starka antiinflammatoriska läkemedel kan störa ägglossningen.

Heta bad

Mannen bör vara måttlig med heta bad, allt för heta duschar och bastubad. Spermietillverkningen fungerar inte i för hög värme och de spermier som är redo att användas duger inte eftersom mannens kroppstemperatur blir för hög liksom temperaturen i pungen.

Pungen är konstruerad så att den ska reglera värmen omkring spermierna men om det blir för varmt fungerar inte detta.

Skratta mer och stressa mindre!

En annan teori är att depression, nedstämdhet och stress över att inte bli gravid ökar produktionen av hormonet prolaktin vilket kan störa menscykeln. Det är dock omtvistat om stress i sig kan minska fruktsamheten men teorier finns.

Metoder att lära sig slappna av i kombination med gruppstöd kan vara till hjälp, visar en amerikansk studie på kvinnor som försökt bli gravida i 1-10 år. Efter att ha deltagit i programmet blev över 40 procent gravida.

Claes Gottlieb, docent i gynekologi på Sophiahemmet, menar att även om det inte finns direkta belägg för det så kan graviditetschanserna öka om man är i en annan miljö, speciellt under semester (komma bort från vardagen och stressa av).

Israeliska forskare konstaterade att kvinnor som skrattar mycket har lättare att bli gravida. Forskarna hyrde in en clown som fick underhålla kvinnor under provrörsbehandling. Av kvinnorna som fick humorbehandlingen blev 35,5 procent gravida jämfört med 19,3 procent bland de som inte fick clownbesök, skriver The Times.

Orsaken tros vara att glada patienter är mindre stressade. Förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol hämmar bl.a LH som är ett hypofyshormon som stimulerar könshormonerna.

» Klicka för att läsa fler undersökningar gällande stress och fertilitet

 

© Can Stock Photo Inc. / fotovampir