Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 26 juni 2018, Av michael

Preventivmedel och dess påverkan

När man planerar att bli gravid och har använt preventivmedel som p-piller, mini-piller eller p-spruta kan det vara bra att förstå att dessa medel kan påverka kroppen ett bra tag efter att du slutat med dom.

Det finns de kvinnor som kan bli gravida fastän dom äter tex mini-piller eller p-piller, dock är det inte så vanligt, och det finns kvinnor som blir gravida med en gång dom slutar med preventivedel.

Dock tar det för dom flesta lite längre tid. Kroppen behöver hitta sig själv igen kan man säga.

Har man därför under en period använt någon av nedan preventivmedel så kan det vara bra att sluta ett bra tag innan man planerar att försöka bli gravid. Detta för att kroppen ska få tid att återhämta sig.

Vill man fortfarane skydda sig från graviditet under en period är kondom det bästa alternativet.

När kan man bli gravid efter att man har slutat med minipillren?

Minipiller hämmar ägglossning hos en del kvinnor och för dessa kvinnor kan det dröja upp till 3-4 månader innan ägglossningen kommer igång. Men oftast kan man bli gravid direkt.

Cerazette hämmar ägglossningen i större utsträckning jämfört med övriga minipiller och följaktligen tar det då längre tid innan man kan bli gravid.

Exempel på vanliga biverkningar som kan förekomma är akne, oregelbundna blödningar och utebliven menstruation. Besvären brukar försvinna eller minska efter några månader.

När kan man bli gravid efter att man har slutat med p-pillren?

Kombinerade p-piller förhindrar ägglossning hos de flesta kvinnor.

När man slutar med p-piller tar det olika lång tid innan ägglossningen kommer igång. Det kan dröja upp till 3-4 månader.

Kvinnor som haft en ägglossning som har fungerat trots att de tagit p-piller, kan bli gravida redan första månaden efter att ha slutat med p-piller.

P-spruta

Vill man snabbt ha möjlighet att bli gravid är det mindre lämpligt med p-spruta, eftersom det kan dröja upp till sex månader, ända upp till över ett år, efter sista injektionen innan ägglossningen kommer igång.

Om man har använt p-spruta så kan det alltså ta lång tid att bli gravid.

Hormonstavar

Ägglossningen kommer igång bara någon månad efter att stavarna är bortopererade. Så snart ägglossningen är igång kan man också bli gravid.

Spiral

Spiralen kan avlägsnas när som helst under menstruationscykeln, till exempel om man vill bli gravid. Kopparspiralen påverkar inte alls ägglossningen.

Det innebär att man kan bli gravid redan första månaden efter att man tagit ut spiralen.

© Can Stock Photo Inc. / obencem