Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 oktober 2018, Av michael

Guide till ägglossningstest

Hur fungerar ägglossningstestet?

Ägglossningstester mäter förekomsten av ett ägglossningshormon, det luteiniserande hormonet, LH, som ökar eller ”stegras” 24–36 timmar före ägglossningen.

Ett ägglossningstest utförs på ungefär samma sätt som ett graviditetstest för hemmabruk – du håller en teststicka i urinstrålen och resultatet visas i ett fönster på teststickan.

Här kan du köpa billiga ägglossningstester »

Genom att mäta LH-stegringen kan du fastställa vilka två dagar i en menstruationscykel du är som mest fruktsam och därmed har störst möjlighet att bli gravid.

De två mest fruktsamma dagarna är dagen innan ägglossning och själva ägglossningsdagen – när ett ägg frigörs. Så om du har samlag samma dag som du kan påvisa att LH-stegringen har börjat, och dagen efter, är dina möjligheter att bli gravid som störst.

När på dygnet ska man testa?

Du kan med de flesta tester testa när som helst på dygnet, men vid ungefär samma tidpunkt varje
dag. Det finns dock tillverkare som avråder från att testa innan klockan 10 på morgonen och/eller att du inte kissar på minst 4 timmar innan du utför testet.

Det säkerställer att LH-mängden i urinen är tillräckligt koncentrerad för att kunna registreras av testet.

Läs alltid testets bipacksedel noga innan du börjar testa.

Hur ska testet se ut om det är positivt?

På de flesta test avläser du resultatet genom att jämföra styrkan på resultatstrecket med det s.k. referensstrecket. Referensstrecket är till för att visa om testet har utförts korrekt.

Oftast måste du läsa av resultatet inom 5 minuter efter att du har utfört testet eftersom testet efter 5 minuter ej längre är pålitligt och resultatet kan ändras.

Positivt ägglossningstest

Om resultatstrecket är lika starkt eller starkare än referensstrecket har LH-stegringen börjat och du är som mest fruktsam de närmaste 2 dagarna.

Om du har samlag någon gång under de närmaste 48 timmarna ökar alltså dina möjligheter att bli gravid.

Om det inte visas något resultatstreck, eller om resultatstrecket är svagare än referensstrecket, har inte LH-stegringen börjat. Du bör utföra ett nytt test nästa dag vid samma tidpunkt.

Läs alltid testets bipacksedel noga innan du börjar testa.

När i månaden ska jag utföra ett ägglossningstest?

Vilken dag du ska börja testa beror på hur lång din menstruationscykel är, dvs antalet dagar från den första menstruationsdagen till och med dagen innan nästa menstruation börjar

Cykelns längd=<
21
22232425262728293031323334353637383940=>
41
Börja testa5567891011121314151617181920212223Se nedan

Om din cykel är 21 dagar eller kortare ska du börja testa på dag 5. Om din cykel är längre än 40 dagar ska du börja testa 17 dagar innan du förväntar din nästa menstruation.

Om längden på din menstruationscykel varierar mer än 3 dagar utgår du från den kortaste cykeln du har haft under det senaste halvåret.

Det kan hända att du behöver fler än en förpackning med teststickor innan du kan påvisa LH-stegringen. Fortsätt i så fall att testa med stickor från en ny förpackning.

Om du kan påvisa att LH-stegringen har börjat behöver du inte utföra fler tester under den aktuella menstruationscykeln och du kan spara de överblivna teststickorna i förpackningen ifall du behöver dem under nästa menstruationscykel.

När du har påvisat att LH-stegringen har börjat, ska du ha samlag under de närmaste 48 timmarna för att maximera dina möjligheter att bli gravid under den aktuella menstruationscykeln.

Är ett postivt ÄL-test ett absolut säkert tecken på att jag kommer att få ägglossning?

Nej, tyvärr. ÄL-testerna mäter stegringen av ägglossningshormonet, det luteiniserande hormonet, LH som ökar eller ”stegras” 24– till 36 timmar före ägglossningen.

ÄL-testet reagerar alltså inte på själva ägglossningen utan på det som föregår ägglossningen. Det kan därför vara så att ägglossningen ändå inte sker trots att man har fått ett postivt svar på ÄL-testet.

Men man bör naturligtvis utgå från att man kommer att ha ägglossning om man får ett positivt resultat.

Kan ägglossningstester reagera på graviditet?

Ägglossningstest kan i huvudsak inte känna skillnad på hormonet LH (som ökar dagarna innan ägglossning och som är det ägglossningstester ska reagera på) och hormonet Beta HcG (som finns enbart vid graviditet). Detta beror på att LH och HcG är mycket lika hormon.

HcG i olika variationer finns i kroppen även när man inte är gravid. Men Beta HcG finns bara vid graviditet.

Ägglossningstest kan därför reagera på HcG och visa positivt när man är gravid.

Men man ska inte se ett positivt resultat på ett ägglossningstest som ett definitivt tecken på att man är gravid. Ägglossningstest kan nämligen reagera på flera olika typer av HcG och inte bara Beta HcG.

Därför ska man alltid testa med ett graviditetstest för ett definitivt besked om man tror att man är gravid.

Här kan du köpa billiga ägglossningstester »

 

Nyttigt att läsa…

» Läs mer om ägglossning
» Läs mer om tecken på ägglossning
» Testa ägglossningsuträknaren
» 10 tips på hur du optimerar dina chanser