Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 17 september 2018, Av birgit

Bekymrar du dig också om din fertilitet?

Det finns det god orsak till. Ett stort antal par upplever att när de äntligen är redo för att få barn, så vill biologin inte det som de vill. För en stor grupp betyder det att storken låter vänta på sig.

Vi har därför frågat Katrine Haahr, överläkare i fertilitet och specialläkare i gynekologi och obstetrik, om den verklighet som hon möter på fertilitetskliniken StorkKlinik i Köpenhamn.

  • För när bör du egentligen oroa dig för din fertilitet?
  • Vad bör du vara uppmärksam på?
  • Vad kan du själv göra för att öka chansen?

Katrine Haahr, överläkare i fertilitet4 viktiga fraagor om fertilitet

1. Vad är det största hindret för at bli gravid?

Den vanligaste orsaken till att kvinnor har svårt för att bli gravida på naturlig väg, är utan tvivel åldern. Man brukar säga att när man rundar 30-års ålder, är kvinnans fertilitet dalande.

När vi blir 35 år är fertiliteten mycket drastiskt dalande, och om man är över 40 år så är chansen för graviditet mycket liten.

De senaste siffrorna i Rigshospitalets folder “Bevara fruktbarheten” bekräftar bara vår upplevelse.

Här visar statistiken att en 20-årig kvinna har 30 % chans för att bli gravid i loppet av en cykel, medan chansen hos en 40-årig kvinna endast är ca 5 %.

Tittar man på sannolikheten för att bli gravid över en 5-års period för en kvinna på 30 år jämfört med en kvinna på 40 år finns det också skillnad.

Inom loppet av två år kommer 90 % av de 30-åriga att vara gravida, jämfört med 40 % av de 40-åriga. Får man sitt första barn när man är 36 år, och försöker få sitt nästa barn som 39-åring, kan fertiliteten ha gått drastiskt tillbaka på bara 2 år – bara för att man har passerat 35 år.

På StorkKlinik ser vi varje månad kvinnor som dessvärre har hormonnivåer som medför att det inte går att bli gravid. De blir djupt chockade över att de är nära övergångsåldern, även om de fortfarande har menstruation.

Samtidigt ser vi också kvinnor på 42 år som har riktigt fina hormonvärden, men kvaliteten på deras ägg är nedsatt.

Fler och fler av dem som kommer till StorkKlinik för att få fertilitetsbehandling startar därför också med IVF-behandling (in vitro, reagensglas red.) med det samma.

Tittar vi på vår statistik för fertilitetsbehandling är kvinnorna i genomsnitt 36,5 år, när de får insemination, och 39,5 år, när de kommer i IVF-behandling.

Lyckligtvis har vi idag stor erfarenhet i att hjälpa kvinnor över 35 år.

Hos män faller spermiekvaliteten kring 40-50 års ålder. Dock har 40 % av danska män nedsatt sädkvalitet.

2. Vad är de vanligaste orsakerna till att man inte blir gravid?

Utöver åldern finns det en rad andra parametrar som kan förhindra graviditet. Hos kvinnan kan det bl.a. vara:

  • Endometrios
  • PCOS
  • Oregelbunden menstruation/hormonstörningar
  • Ingen passage i äggledarna
  • Muskelknutor i livmodern
  • Operationer i underlivet/tarmoperation
  • Kroniska sjukdomar
  • Tidligare infektioner i underlivet
  • Könssjukdomar som t.ex. klamydia.

Hos mannen kan det bl.a. vara:

  • Dålig spermiekvalitet, som kan orsakas av många olika saker

Några par är oförklarligt barnlösa. Här känner vi inte till orsaken.

I några tillfällen hittar man orsaken under vägs i förloppet (t.ex. fel behandling). Andra gånger hittar man aldrig orsaken. För måna lyckas det ändå, även om vi aldrig får veta orsaken till det.

3. Vad kan man själv göra för att öka chansen för graviditet?

Generellt bör man ju leva hälsosamt. Här är de 10 råd som vi alltid nämner på kliniken. Några är mer relevanta än andra för den enskilda:

1.Håll vikten

Både övervikt och undervikt är problematiskt för din hormonbalans.

2. Undvik för mycket koffein

Det vill säga kaffe, coca-cola, energidrycker och svart te (allt med koffein). Man bör max. Dricka tre koppar om dagen.

3. Motionera

Kom dock ihåg att undvika överdriven motion, då det kan förhindra ägglossning.

4. Sluta röka

Undvik passiv rökning. Rökning kan försämra kvaliteten på ägg och spermier.

5. Ät 400 mg folsyra varje dag

Reducerar risken för ryggmärgsbråck hos barnet, om du blir gravid.

6. Ät fiskolja

Det är en god idé att inta fiskolja om man inte äter fisk regelbundet.

7. Många rekommenderar D-vitamin om vintern

Några rekommenderar D-vitamin – särskilt under vintern både till mannen och kvinnan.

Hos StorkKliniken är det inte något som vi rutinmässigt rekommenderar, men vi erkänner att det kan vara en god idé om vintern.

8. Undvik hormonstörande ämnen

Det kan t.ex. vara användning av parfym, hårfärg, att dricka vatten från plastflaskor med ftalater osv, då det kan skada din fertilitet

9. Var uppmärksam på din medicin

Viss medicin kan påverka din fertilitet både som kvinna och man. Det gäller bl.a. antidepressiv medicin, blodtrycksmedicin, medicin i samband med ämnesomsättningssjukdomar och anabola steroider.

10. Särskilt till MÄN!

Specifikt för män gäller det att de ska undvika värme direkt i skrevet (t.ex. från en bärbar dator).

Man bör också tänka över den arbetsmiljö man rör sig i.

4. När bör man överväga en fertilitetsutredning?

Är man en yngre kvinna, så kommer 50 % uppnå graviditet inom tre månader, och 70 % inom ett halvår. Har man då försökt att bli gravid i mer än 12 månader utan att lyckas, kan det finnas en orsak till det.

Om man har orsak till oro, så är det generellt sett en god idé att få en fertilitetsutredning gjord, som kan ge en prognos för hur stor chansen är för naturlig graviditet, eller om det finns behov för att gå i fertilitetsbehandling.

En utredning täcker in både din/er ålder, scanning och hormonprov. Den avslöjar bl.a. kvinnans äggreserv, mannens spermiekvalitet, tilltäppta äggledare mm.

Hos StorkKlinik rekommenderar vi att alla får gjord en full fertilitetsutredning innan de påbörjar en fertilitetsbehandling. Vi anser att det är viktigt att börja med den rätta behandlingen redan från start. Har man dåliga hormonvärden redan som 30-åring, så kan en undersökning avslöja det.

Om fertilitetskliniken StorkKlinik i Köpenhamn

stork-fertilitetsklinik-behandlar-fertilitsproblemerStorkKlinik har sedan 1999 hjälpt kvinnor från hela Europa, som alla har haft en gemensam önskan: Att få ett barn.

Skapandet av ett nytt liv är en speciell upplevelse. Därför lägger vi mycket stor vikt på att alla som är i kontakt med vår klinik, eller personal, känner sig trygga, hörda, och får ett bra förlopp.

StorkKlinik består av specialläkare, embryologer, fertilitetssjuksköterskor och barnmorskor. Vi anser att hög etik, och en hög professionell nivå är avgörande för vår trovärdighet. Vi håller oss bl.a. á jour med den nyaste utvecklingen inom fertilitetsbehandlingar genom att delta i kongresser och kurser i hela världen.

StorkKlinik har varit delaktig i att skapa över 5000 barn. Kliniken har fått stort erkännande från utlandet, och är idag en del av VivaNeo Gruppen – en familj av kliniker i flera europeiska länder.

Läs mer på www.storkklinik.dk

 

 

 

Källor:

Ofrivillig barnlöshet

StorkKliniken i Köpenhamn