Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 19 augusti 2021, Av Ane Jönsson

Har du koll på om du har högt blodtryck?

Idag lever mer än var fjärde vuxen med högt blodtryck. Många vet inte ens om det eftersom att det inte alltid ger symptom. Det är viktigt att upptäcka det då högt blodtryck kan leda till allvarligare sjukdomar om man inte gör något åt det. Det är därför viktigt att hålla koll på blodtrycket, är det för högt så finns det många livsstilsförändringar att göra för att sänka det. Första steget är att köpa en blodtrycksmätare så att du alltid kan kontrollera ditt blodtryck. 

Varför högt blodtryck?

Det finns många anledningar till varför man har högt blodtryck, för en del höjs blodtrycket med åldern men det kan också finnas andra orsaker som övervikt, graviditet eller ett tecken på sjukdom.

Högt blodtryck kan dock även uppstå utan någon särskild anledning och det är bra att ha uppsikt över eventuella förändringar i sitt blodtryck. Ofta ger högt blodtryck inga särskilda symptom och då kan det vara skönt att på egen hand enkelt hålla koll på sitt blodtryck. Med hjälp av en blodtrycksmätare kan du i lugn och ro hemma mäta blodtrycket för att slippa eventuell oro, du slipper även vänta på att få en läkartid för att mäta ditt blodtryck.

Vad ska jag tänka på vid köp av en blodtrycksmätare?

Är du motiverad nog för att använda och ta blodtryck på egen hand? När du bestämt dig för att köpa en så finns det ett par olika varianter att fundera över.

Det finns mätare som du använder på handleden, dom är oftast små och smidiga för den som reser men det kan dock vara ett problem med att armen måste hållas i samma höjd som hjärtat vid mätning.

Sen finns det mätare som används på överarmen med en tillhörande monitor som är kopplad till manschetten som du har kring armen. Du fäster manschetten på överarmen, placerar armen på ett bord med handflatan uppåt och gör ett enkelt knapptryck på monitorn, den pumpas då upp av sig själv och inom ett par sekunder så har du ett resultat på skärmen.

Kan vara bra att veta…

När testet skall göras rekommenderas inte att röka, dricka kaffe eller anstränga sig kraftigt halvtimmen innan och fem minuter innan mätningen ska man sitta ner och vila för att få det mest pålitliga resultatet.

Det är viktigt att man kommer ihåg att mäta blodtrycket själv inte innebär diagnos eller behandling utan endast kontroll. Mätvärden skall alltid diskuteras med din läkare.

Pulsmätningen är inte lämplig för mätning av pacemakers.

Hur avläser jag mätningen?

Mätningen är uppdelad i systoliskt och diastoliskt blodtryck, det förstnämnda är alltid den högsta siffran eftersom att det mäts när hjärtat pumpar eller matar ut blod medan diasystoliskt mäter trycket när hjärtat vilar. Ett friskt och bra blodtryck är max 120/80, riktlinjer att följa är att inte överstiga 140/90, om så är fallet skall läkare kontaktas. Man ska dock göra 3 mätningar som visar på högt blodtryck innan man ska oroa sig eller ta till åtgärder, då det höga blodtrycket kan bero på tillfällig stress eller ansträngning. Många får även förhöjt blodtryck när de tar blodtrycket hos en läkare då de blir nervösa och stressade, det kan därför vara en bra ide att beställa hem en blodtrycksmätare för hemmabruk.

Är du sugen på en blodtrycksmätare så har Billiga-Tester.se just nu ett fantastiskt erbjudande på Clearblue Blodtrycksmätare som även är godkänd vid graviditet.

Tidigare pris 849:- nu endast 349:-

Clearblue Blodtrycksmätare för graviditetGetAttachment 

» Köp Clearblue Blodtrycksmätare här