Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 27 augusti 2018, Av Ane Jönsson

Ruvarpodden – om barnlöshet och längtan efter barn

Det är lätt att ganska snabbt känna sig ensam och orolig när man bestämt sig för att bli gravid. När månad efter månad går utan att man får ett endaste plus på stickan. Det hinner bli vår och sommar, och alla rundt omkring tycks gå med stora magar och barnvagnar, lyckliga och bekymmerslösa. Ruvarpodden – för dig som behöver stöd och få höra att du inte är ensam i din barnlöshet.

Helt plötsligt blir alla ens vänner gravida, även de som nyss sa att de inte var redo för barn, och det enda det pratas om är hur snabbt det gick. Det är lätt att bli stressad, ledsen, orolig och till och med avundsjuk när det inte går lika lätt för en själv.

Det pratas inte lika mycket om hur vanligt det faktiskt är att inte kunna bli gravid snabbt och lätt, även om man är ett ungt, friskt par. Så mycket som var femte kvinna i fertil ålder har svårt att få barn, men långt ifrån alla är öppna med det ens bland sina närmaste.

Ruvarpodden

Om oss

Vi, Hanna Nielsen och Annica Lövstad från Ruvarpodden, vill med vår podd visa er som lyssnar att ni inte är ensamma. Vi har båda genomgått barnlöshet och gjort flera IVF-försök för att få bli föräldrar.

Att tillsammans med våra män ha gått igenom alla dessa månader av oro, hopp och längtan har påverkat våra relationer, våra drömmar och våra tankar om framtiden. Vi har olika anledningar till att vi inte kunnat få barn på egen hand, och våra IVF-historier skiljer sig mycket. Men det vi har gemensamt med varandra och många, många andra är att vi båda kände oss väldigt ensamma och letade med ljus och lykta efter all information vi bara kunde om våra tillstånd, och hur man kunde gå vidare för att få hjälp med att bli föräldrar.

Man ville hitta någon som varit med om samma sak, och som sedan lyckats bli gravid. Man ville hitta någon som delade ens tankar och rädslor. Någon som förstod precis hur man kände. Men framförallt så ville man inte vara ensam. Det är det som är syftet med Ruvarpodden. Att vara ”kompisen” i örat som inte säger ”det ordnar sig” eller ger goda råd som att ”slappna av”, utan som vet exakt vad man går igenom.

När vi startade Ruvarpodden trodde vi aldrig att den skulle bli så stor, att vi skulle få flera tusen lyssnare, och att kända personer skulle vilja komma och berätta om sina erfarenheter av att försöka få barn. Men det bevisar just det vi tror – att vi behöver prata mycket mer om barnlöshet för att få bort skammen och tabun kring att inte kunna få barn.

Ruvarpodden är ingen medicinsk podd.

Vi är inte utbildade inom ämnet utan bara två vanliga tjejer som berättar om våra, och våra mäns erfarenheter av barnlängtan, försök att bli gravida på naturlig väg och våra IVF-behandlingar. Vi berättar från våra hjärtan, på ett öppet och prestigelöst sätt, mixat med både allvar och skratt och vi bjuder in både kända och okända gäster att göra det samma.

 

Många lyssnar för att förstå vad barnlöshet innebär

Vi har även många lyssnare som inte genomgått barnlöshet och IVF själva, men som lyssnar för att förstå vad ofrivillig barnlöshet innebär. Och genom att lyssna kunna stötta närstående som går igenom det på ett bra sätt. Vi har även lyssnare som bara lyssnar för att lära sig mer om IVF och barnlöshet. Det gör oss väldigt glada, för frågor som ”Ska inte ni skaffa barn snart?” blir snabbt vardagsmat när man passerat 25 år, och personer som aldrig genomgått barnlöshet vet inte att just den frågan kan vara det som den barnlöse bävar för allra mest. Så många middagar, fikastunder och after works vi har suttit på och bara väntat på att frågan ska komma. Tankarna kommer: Vad ska jag svara? Jag får inte börja gråta. Jag får inte gå sönder. Hoppas det inte syns på mig att jag blir ledsen.

När vännerna vill ses och man bara vet att de kommer berätta att de ska ha barn, och man får gå in på toaletten och gråta en skvätt medan de dricker sitt kaffe precis utanför. För att man längtar så mycket att man tror man ska gå sönder och undrar när det är ens egen tur att få säga de magiska orden ”jag är gravid.” Eller när farmor för fjärde gången på en månad påpekar att man är den enda av hennes barnbarn som inte fått barn än. Det är inte så lätt att säga som det är; ”Vi försöker, men det fungerar inte”.

Ruvarpodden - en podd om längtanRuvarpodden har en välbesökt instagramsida med samma namn, där många av våra lyssnare väljer att skriva av sig, dela med sig av sina tankar och trösta varandra. Många vill vara hemliga och skriver privata mail till oss – men oavsett hur man väljer att dela med sig så finns vi där. Ruvarpodden finns att lyssna på alla podd-plattformar, exempelvis Soundcloud, Acastoch Itunes. Vi finns på facebook, instagram under #ruvarpodden och på vår hemsida www.ruvarpodden.se.

Vi hoppas att ni lyssnar på podden och tycker om den. Men även att ni deltar i samtal och diskussioner på vår instagramsida – och hjälper till att visa att barnlöshet inte är någonting att skämmas över.

Tillsammans är vi mindre ensamma. <3

Hanna Nielsen och Annica Lövstad
Ruvarpodden