Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 10 juli 2018, Av michael

Skengraviditet – finns det?

Kan man bli skengravid?

Många, många kvinnor som gärna vill bli gravida upplever de typiska graviditetstecknen som illamående, yrsel, trötthet, svullna bröst etc etc bara för att testa negativt med ett graviditetstest.
Det är då förståeligt att man blir fundersam.

Frågan om man kan bli skengravid är inte helt enkel at svara på. Men vi vet att andra däggdjur kan bli skengravida och frågan är då om det faktiskt inte är så att även människan kan bli det.

Oftast finns det medicinska förklaringar till de ”värsta” fallen som tex cystor på äggstockarna eller muskelknutor i livmodern som då kan framkalla graviditetssymptom.

Dock finns det en stor grupp kvinnor vars symptom på graviditet, trots negativt graviditetstest, inte riktigt kan förklaras så enkelt.

En okvalificerad gissning…

Ibland när man vill något väldigt, väldigt mycket så kan kroppen och hjärnan tillsammans skapa en illusion, i brist på bättre ord. En illusion som får en kvinna att tro att hon verkligen är gravid med tecken som illamående, yrsel, svullna bröst och tom utebliven menstruation.

Kroppen och hjärnan i samröre är ett mäktigt instrument som man inte ska underskatta.

Menstruation kan utebli av många orsaker oavsett hur regelbunden man varit tidigare. Stress, oro är två orsaker men även dålig kosthållning och låga hormonmängder i kroppen kan få mensen att hoppa över. Om man har ätit preventivmedel kan mensen behöva många månader på sig att bli regelbunden igen. Ibland kan man inte heller med ovan förklaringar förklara utebliven mens och då tror jag, och detta är bara en gissning, att det handlar om viljans makt (totalt omedvetet förstås) över kroppen.

När man vill något så mycket så kan man kanske få hjärnan att tro att det verkligen är sant. Jo, det låter långsökt men ibland är det den enda rimliga förklaringen.
Egentligen kanske det inte ens är så långsökt! Visst kan man må fysiskt illa bara vid tanken på något riktigt äckligt? Visst kan man lätta förvirra sig själv med att de svullna brösten är tecken på graviditet när dom egentligen är tecken på PMS, eller kanske inte ens svullna alls.

Ska man då inte lita på sin kropp?

Jo, det ska man i de flesta fall. De flesta som visar tecken på graviditet är ju gravida. Men för de kvinnor som gång på gång upplever att dom är gravida, men ständigt testar negativt så är ovan en förklaring.

Hur ska man undvika denna förvirring?

Ja, svaret är enkelt och avskytt… Sluta vara så medveten om din kropp och sluta fokusera så mycket på graviditet! Enklare sagt än gjort, javisst! Men det är den enda lösningen.
Försök finna något, en hobby eller vad som helst, som tar bort tankarna från graviditet och sluta köpa ägglossningstester och graviditetstester. Ju mindre koll du har på din cykel desto mindre är risken att du ”skapar” dessa tecken.

Försök njuta av tiden innan barn. Ha regelbundet sex, 2-3 gånger i veckan minst, månaden runt så har du samma chans som alla andra – men utan stressen.
När ett år har passerat kan man kontakta en kvinnoklinik för att påbörja en utredning.