Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 28 mars 2018, Av michael

MVC:s föräldragrupp

När du befinner dig runt vecka 30 kommer du säkert att få ett erbjudande från barnmorskan om att delta i MVC:s föräldragrupp.

Det är helt frivilligt att delta och om du vill, känner för det och hinner avgör du bäst själv.

Föräldragruppen består oftast av andra blivande förstagångsföräldrar, ungefär lika långt gångna som du, från samma område/upptagningsområde som du bor i.

Om du vill veta mer om föräldragruppen så fråga din barnmorska.

 

Måste jag delta?

Nej, det är som sagt frivilligt. Om du inte vill så är det ok.

Många blivande föräldrar tycker att det är både kul och intressant att träffa andra blivande föräldrar för att diskutera graviditet, förlossning och föräldraskap medan andra tycker att det känna onödigt och jobbigt.Alla är vi olika.

Informationen som man diskuterar eller tar upp på föräldragrupperna går alltid att läsa sig till och besök på förlossningen och BB kan man göra utan en föräldragrupp.

 

Måste pappan också vara med?

Helst vill nog barnmorskorna det misstänker jag. Men ibland så går det inte och det måste man acceptera.

Om ni väljer att delta i en föräldragrupp så kan det dock vara bra om papporna är med den gången man pratar om förlossningen, och eventuellt tittar på en förlossningsfilm samt den gången man besöker förlossningsavdelningen på ett sjukhus.

 

Ersättning?

Både mamman och pappan har rätt till betald ledighet för at delta på föräldraträffarna. Mer information om ersättning får du via Försäkringskassan.

Ibland så finns det dock ekonomiska hinder för att båda föräldrarna ska vara med på föräldragruppen och då får man helt enkelt göra det bästa av situationen.

Den förälder som är med kan ju alltid i efterhand informera den andre föräldern vad som har sagts och diskuterats. Allt kan lösas.

 

Vad gör man på föräldragruppen?

Ja, det är oftast upp till föräldrarna. Ni bestämmer vad ni vill, känner att ni behöver, prata om eller veta mer om.

Det kan handla om allt från graviditeten till förlossningsskräck, när och hur förlossningen startar, om förlossningen, smärtlindring, om att bli förälder och hur relationen ändras, om bebisens behov och om amning etc etc etc.

Oftast gör man som sagt ett besök på förlossningen för att se hur där ser ut och det kan vara nyttigt.

Ett bra tips från mig är att också passa på att göra ett besök till neonatalavdelningen (där tex jag hamnade med Jacob), om en sådan finns på det sjukhus där ni planerar att föda, för att se hur där ser ut.

Om bebisen kommer ut tidigt eller om bebisen inte skulle må bra kommer den oftast till en neonatalavdelning och då kan det vara skönt att veta hur det ser ut där.

Om det inte finns en sådan avdelning på ert sjukhus bör ni fråga vart närmsta sådan avdelning finns.

 

© Can Stock Photo Inc. / 4774344sean