Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 18 april 2018, Av michael

Bebisens hjärtljud (puls)

Barnets hjärtljud är även detta en ständig källa till oro och förvirring. Så jag tänkte försöka reda ut några av de vanligaste frågorna.

Pulsen går upp och ner och upp och ner…

Alla bebisars puls ligger mellan ca 120 och 150 slag per minut. Men pulsen kan även gå ner till 100- eller upp till 160+ under kortare perioder utan att det är något ovanligt eller farligt. Det beror inte på att barnet sover eller är aktivt. Det bara är så.

Tyvärr sprids den felaktiga teorin om att vakna/aktiva barn har hög puls medans sovande/icke aktiva barn har låg puls. Det är fel. Kanske sover barnet djupt men drömmer livligt vilket skulle resultera i en högre, kanske tom hoppig, puls.

Kanske är barnet vaket men stilla och funderande vilket då kanske skulle innebära lugn och jämn puls. Kanske har barnet gymnastikpass (hög puls) eller kanske är barnet mycket vaket men lugnt och uppmärksamt och lyssnar på ljud utanför livmodern (jämn låg puls).

Bebisarna i magen är precis som du och jag. Något som jag har sett med mina egna ögon då jag satt på Neonatalavdelningen och studerade Jacob, samt fyra andra bebisars, puls via syre- och hjärtmonitorer. Under de otaliga timmar jag satt där kunde jag konstatera att sovande barn hade puls mellan 100 och 160+, upp och ner, och likaså hade barn som var vakna och aktiva.
Med det var den myten avlivad.

Barnmorskan mäter pulsen

När barnmorskan mäter barnets puls vid besöket på MVC så mäter hon under ca 15 sekunder, alternativt 30 sekunder och räknar sedan ut ett snitt per minut. Detta ger inget helhetsbild utan visar bara vad barnet har för puls under just den minuten, och knappt det, för värdet som barnmorskan får fram är bara just ett snittvärde. Tex 144 slag/minut. Att det ofta blir samma/liknande värde vid varje mätning hos MVC beror på slumpen, på att det är ett snittvärde och på att det kanske är barnets (stress-)puls. Man petar och trycker trots allt en del på barnet och det är klart att barnet blir lätt, dock ofarligt förstås, stressat.

Helhetsbild med hjäp av CTG

För att få fram en helhetsbild så använder man en CTG-maskin som avlyssnar barnets hjärtljud under minst 30 minuter, men gärna längre. Då får man fram en kurva som ska vara toppig och visa att pulsen går upp och ner. En konstant puls utan varken upp- eller nedgång är alltså inte bra.
Oftast finns inte CTG-maskiner på MVC utan hos Specialist-MVC eller på förlossningen.