Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 27 juni 2018, Av michael

När kommer magen?

Det tar lite tid innan det syns

När magen visar sig avgörs av en hel del olika faktorer som vi sällan kan påverka. Det är ofta en evig väntan innan man kan visa upp sin graviditet men när magen väl kommer så brukar den komma snabbt.

En del kvinnor tycks redan tidigt i graviditeten få en liten mage eller svullna runt livmodern. Det kan tom vara så att byxor och kjolar inte ens passar så tidigt som i vecka 6-8. Är då detta verkligen bebisen? Nej, tyvärr inte. Den är fortfarande allt för liten för att synas.

I början på graviditeten så är det mycket som pågår i din kropp, och lite förenklat kan man säga att hormonerna påverkar hela ditt system. Tarmarna svullnar, på vissa mycket och på vissa lite, och därför kan vissa se gravida ut tidigt. Svullnaden försvinner för dom flesta, dock inte för alla, efter ett par veckor och man återgår till sin normala storlek tills det är dags för den riktiga magen att göra entré.

Till höger kan du se ungefär hur stor livmodern är vid en viss vecka i graviditeten.
Notera att livmodern först i vecka 12-13 kommit upp ur bäckenet. I vecka 20 brukar livmoderns översta kant ligga i navelhöjd.
Livmodern står som högst ungefär i vecka 38 och sjunker vanligtvis sedan ner ett snäpp när barnet lägger sig till rätta.

När kommer då den riktiga magen?

Det är som allt annat i-n-d-i-v-i-d-u-e-l-l-t. Det finns inte heller här några universalsvar. Vid vecka 13 så tränger livmodern upp ur bäckenet och det är egentligen först då man kan börja prata om en ”riktig graviditetsmage”.

Oavsett så brukar magen dyka upp någon gång mellan vecka 14 och 24, men igen – det är individuellt och det mesta är helt normalt.

Nedan kan du läsa om några av de faktorer som påverkar när magen dyker upp.

Hur barnet ligger

Barnet eller snarare livmodern kan ligga djupt inne i magen eller precis under skinnet.

Kvinnans egen längd, vikt och proportioner

Även om magen inte är särskilt liten så kan helhetsintrycket göra att man tycker att den ser ut att vara det. Om man är lång och smal ser man lätt ut att ha en liten mage. Är kvinnan vältränad så kan det dröja länge innan magen syns eftersom bukmuskeln kan vara som en gördel som håller in magen.

Barnets storlek, vikt och längd

Arvsanlag har stor betydelse för om man får en stor eller liten bebis. Vad och hur mycket mamman äter påverkar troligen fostrets vikt marginellt, men man ska absolut inte banta när man är gravid. Rökning påverkar också barnet så det väger mindre. Mammor som är stressade under graviditeten får också mindre barn. Moderkakans funktion kan på något vis vara rubbad och då kan barnet bli litet.

Förstföderska eller omföderska

Ju fler barn man har fött desto slappare blir ofta muskulaturen och kroppen ger också efter snabbare och ger plats för barnet i magen. Livmodern är generösare och bukmusklerna mindre spända efter en graviditet. Kroppen känner igen signalerna vid en ny graviditet och reagerar fortare.

Symfus/Fundus-måttet (SF)

Vid varje besök, från och med andra hälften av graviditeten, mäter barnmorskan livmoderns storlek för att se hur barnet växt. Hon använder ett vanligt måttband och mäter avståndet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns överkant (fundus). Detta för att se att det bildas en växande kurva som då vanligtvis indikerar att graviditeten fortlöper som den ska.

» Klicka här för att läsa mer om SF-måttet

» Klicka här för att kolla på magbilder