Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 16 april 2018, Av michael

Linea nigra (pigmentrand)

Vad  Linea nigra innebär

Linea nigra (pigmentrand) betyder svart linje och uppkommer under graviditet då graviditetshomonerna östrogen och progesteron orsakar en förhöjd produktion av pigmentet melanin. Detta fenomen kallas också för hyperpigmentering.

Ljushyade kvinnor får oftast inte en lika tydlig ökad produktion av melanin som mörkare kvinnor och därför kan strecket synas olika mycket på kvinnor beroende på hudnyans.

Ökat folsyreintag innan och under graviditeten sägs kunna reducera uppkomsten av hyperpigmentering men linjen kopplas också samman med insulinnivåerna hos den gravida kvinnan.

Var kan man se en pigmentrand och får alla den?

Vanligtvis så uppstår linjen mitt på buken från naveln och neråt där den raka bukmuskeln tänjs ut för att ge plats åt livmodern. Linjen kan dock också gå vertikalt över magen.

När denna uppkommer är lite olika från person till person men vanligtvis under andra trimestern. En del kvinnor får ingen rand alls.
Den mörka strimman kan finnas kvar en tid efter förlossningen men bleknar oftast, inte alltid, gradvis bort och försvinner.

Skrock

Gammal skrock säger att om linjen går till naveln men inte längre så är det en flicka och om linjen fortsätter förbi naveln så är det en pojke.

Linea alba

Linjen som vi förknippar med graviditet finns faktiskt även när kvinnan inte är gravid och kallas då linea alba (den vita linjen). Eftersom den vanligtvis är samma färg som huden så ser man den inte, eller mycket knappt.