Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 20 september 2018, Av michael

Hur ska man må?

Det är lite lustigt att kvinnor som är gravida blir så oehört besatta av hur andra gravida mår och hur det går för dom. Allt från blodtryck, till sparkar och krämpor och mag-storlek.
Bryr vi oss om det när vi inte är gravida? Nej, knappast… Skulle vi komma på tanken att jämföra oss, våra värden och krämpor, med andra kvinnor i olika åldrar om vi inte var gravida. Nej, antagligen inte gissar jag.
Vi är ju unika individer! Även om en graviditet i stort sett utvecklas liknande för dom flesta så reagerar vi olika på graviditeten i sig.

Vad är rätt och fel?
Det finns inga rätt eller fel när det gäller en graviditet! Vi är unika, och tilloch med varje graviditet är unik.
Man kan må jättebra, eller jätteilla – båda är lika rätt. Man kan få mage snart, eller inte förrän i vecka 26. Båda är ok! Man kan känna rörelser tidigt i graviditeten, eller runt vecka 18-20 som majoriteten, eller efter vecka 24. Igen, det är olika.

Det hade varit så prakiskt om vi kunde följa nån slags mall. Om det fanns universalregler för hur man ska må och bete sig. Men det gör det inte och man ska inte vara rädd eller orolig om man inte mår likadant som mamma/storasyster/kompisen gjorde när hon var gravid.
Du är unik. Du väntar en unik liten varelse. Din graviditet är unik.

Många, många mails kommer in varje vecka där oroliga tjejer frågar varför dom inte mår illa, eller varför dom inte känner av växtvärk, om det är något fel när dom inte kännt sparkar i vecka 18 eller om deras förlossning kommer att bli värre eftersom dom inte känt av förvärkar.
Oroa er inte…det är ok att må som just du mår! Jag lovar!