Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 11 juli 2018, Av michael

När berättar man?

När ska man berätta?

Ja, detta är en av de vanligaste frågorna kring graviditet –tro det eller ej!

När du väljer att berätta är helt upp till dig! Ingen annan.

En del vill berätta med en gång, så fort testet visat positivt. Andra väntar några veckor tills vecka 6-7 och gravidieten känns mer verklig, andra berättar när dom närmar sig vecka 12-13 och den största risken för missfall är förbi. En del berättar väl efter att dom passerat vecka 13 och några vill inte berätta förrän man gjort sitt första ultraljud vilket normalt görs runt vecka 16-18.

Oavsett när du väljer att berätta så är det ditt (ert!) beslut. Låt dig inte nedslås av skrock och/eller förutfattade meningar. Inget är rätt eller fel och det är ditt/ert barn.

Många som berättar tidigt vill att omgivningen, familj, vänner och tom kollegor, ska kunna glädjas med dom redan från början, andra tänker också praktiskt och tycker att det är bra att många vet ifall något skulle gå snett.

Måste jag berätta för min arbetsgivare?

Lagen säger att man ska informera sin arbetsgivare om att man avser att vara föräldraledig senaste två månader innaan beräknad förlossningsdag.

Hur du gör innan dess är igen upp till dig. Personligen tycker jag att det är schysst mot arbetsgivaren att berätta i såpass god tid att arbetsgivaren och du kan planera ersättare, eller i såpass god tid att arbetsgivaren inte blir satt ”på pottan” om du skulle behöva vara sjukskriven.

Men i slutändan är det du som avgör när det känns bra för dig.