Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 11 juli 2018, Av michael

Kolik hos spädbarnet

Barn kan drabbas av kolik med magknip, buksmärtor och skrikperioder. Spädbarnskolik försvinner i regel vid tre månaders ålder vilket är anledningen till att det också kallas tremånaderskolik, men det kan så klart försvinna tidigare…eller senare.

Koliken i sig är helt ofarlig men jobbig. Skrikperioderna är ofta mycket jobbiga, frustrerande och uttröttande för både föräldrar och barnet.

När man har ett barn med kolik kan hjälp från familj och vänner vara mycket viktigt. Lite avlastning för att få sova eller bara vila huvudet.

Vad beror kolik på?

Man vet inte varför barn drabbas av kolik. Det finns många teorier. Allt från omoget tarmsystem, gaser, kramp i tarmarna till att barnet får i sig för mycket luft vid matning.
En del barn kan reagera med kolik på speciella födoämnen, till exempel komjölk. Det kan t.o.m räcka med den lilla mängd som kan komma genom bröstmjölken.

Hur vet man att det är kolik och inte bara vanligt skrik?

Man brukar säga att om barnet har återkommande långvariga (timmar oftast) skrikattacker (oftast efter måltid och framåt kvällen) så kan det vara ett tecken på kolik.
En vanlig beskrivning av kolik är att ett spädbarn som i övrigt är friskt skriker intensivt i minst tre timmar per dygn i över en vecka. Skrikperioderna kommer oftast i ett tydligt dygnsmönster, vanligtvis under senare delen av dagen, kvällen eller natten.
Attackerna kan vara ihållande och barnet drar oftast armar och ben mot kroppen i ett krampaktigt sätt. Skriken kommer stötvis eller håller på nästan oavbrutet tills barnet somnar av utmattning.
Ofta förekommer kurr och ”muller” i barnets mage. Buken brukar vara spänd och barnet kan prutta mycket (vilket är bra eftersom det ger lindring).

Hur behandlar man kolik?

Som förälder är det alltid bra att börja med att prata med sin BVC-sköterska om man misstänker t.ex kolik. Barnet kan då bli undersökt och man kan få tips och råd på hur man tex kan bära barnet och vad man som ammande mamma ska undvika att äta. Om barnet får ersättning kan BVC-sköterskan ofta rekommenderar en annan typ av ersättning som kanske funkar bättre.
Vissa studier har visat att akupunktur kan vara väldigt effektivt mot kolik, men behandlingsmetoden finns ännu inte tillgänglig över hela landet.

När man matar barnet

Mata barnet långsamt med andningspauser om barnet är alltför glupskt i början. Om ni ger ersättning så kontrollera att ersättningen rinner lagom fort genom nappen.
Rapa barnet ofta och massera magen efter matning.

Det finns hjälp!

På Apoteket finns Minifom-droppar receptfritt som är avsett för behandling av just spädbarnskolik.
Minifom kan lindra kolikbesvären genom att bryta ner skum och bubblor som orsakas av nedsvald luft. Minifom verkar lokalt i mag-tarmkanalen och tas inte upp av kroppen.

Doseringen är 10 droppar med sked före varje måltid.
Om du ammar mycket ofta så kanske du snarare kan ge Minifom var tredje timme eller liknande, före ett mål.

Eftersom Minifom verkar lokat i tarmen tar det ett par dygns behandling inann man får full effekt. Det är viktigt att ge barnet dropparna regelbundet så att det finns en jämn dos i tarmen.
Om det inte sker någon förbättring på 2-3 dagar bör man kontakta BVC.

Relaterad information