Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 1 oktober 2018, Av michael

Maries berättelse om ofrivillig barnlöshet (IVF)

Först av allt vill jag säga TUSEN TACK för en fantastisk hemsida, den i särklass, utan jämförelse bästa siten om allt som har med ämnet/ämnena att göra!

Jag vill berätta lite om mig själv, och lite info som jag tänkte kanske kunde läggas till på siten.

Jag är 41 år (fyller 42 i november) och är gift för andra (och sista!) gången, jag har aldrig tidigare varit gravid eller ens försökt bli gravid. Tillhör gruppen kvinnor som studerade länge, levde i realtioner med män som aldrig lockade fram längtan efter att bilda familj samt satsade stenhårt på karriären. Så vid 38 års ålder träffar jag då HONOM och vi gifte oss ett år senare och lever i ett mycket, mycket lyckligt äktenskap.

Efter några månaders försök (för första gången i mitt liv!) att bli gravid, sökte vi hjälp på en IVF enhet i Göteborg där vi bor. Jag tycker absolut att man om man är kring 40 år skall söka hjälp tidigt, inte vänta ett år…

De hittade inger fel varken på mig eller min man.

Jag har genomgått 3 vanliga IVF försök, men inga ägg har ”fastnat”…Troligen pga min ålder. Nåväl vi fick då sent i höstas (2004) vara med i ett forskningsförsök där man randomiserades (lottades) till att antingen göra en biopsi på de befruktade äggen och efter kromosomanalys sätta in friska ägg dag 5, eller göra vanlig insättning dag 2-3.

Jag hade turen och lottades till gruppen som fick ingå i försöksgruppen och av de 5 ägg som togs ut befruktades alla men bara 4 kunde biopseras. Dvs man tar ett par celler från den lilla cellklumpen och studerar dessa på kromosomnivå. Detta är innan cellerna har diffrentierats till olika organ etc så det är helt riskfritt.
Det visade sig vara fel på alla mina 4 ägg, någon hade cellkärnor som var skadade, någon hade en trisomi etc etc så man kunde inte återföra något ägg till min livmoder.

Detta är ett forskningsprojekt som pågår mellan Sahlgrenska och Carlanderska (de 2 IVF klinikerna i Göteborg) och säkerligen pågår liknande studier i Stockholm. Man kan bara vara med i studien en gång och dessa typer av tester är i Sverige bara tillåtna i dessa forskningsprojekt eller om man lider av någon ärftlig kromosomalt nedärvd sjukdom – vilket jag inte gör…
Jag har bara gamla ägg. ;-(
Att den inte är godkänd i Sverige beror på motsättningen att föräldrar då skulle välja kön etc, dvs bara sätta in ägg om det var pojke…eller flicka beroende på deras önskemål – då givetvis även detta syns vid analysen. Ingenting, eller väldigt lite i debatten har handlat om oss äldre som vill bli gravida…Det kommer enligt svenska IVF experter att ta många år innan detta blir ett godkänt test i Sverige.

Jag kände då att jag abslout inte kunde tänka mig att fortsätta med ”vanliga IVF försök” utan att göra detta test på äggen, då det säkert varit så att man kunnat se på alla de ägg som satts in att de var skadade…Och man sade till mig attt säkkert är många ägg ”åldersskadade” men säkert finns det en del friska ägg kvar…

Så vi sökte oss utomlands då denna undersökning ”pre implantatorisk screnning” är godkänd i många andra länder, tex Belgien och Spanien. Vi besökte i januari 2005 en stor universitetsklinik i Bryssel där denna undersökning är mycket vanlig, jag genomgick en IVF med alla förberedelser här hemma men ägguttag, detta test där det visade sig att av fyra befruktade ägg så var 3 friska :-)) och kunde återföras – nere i Bryssel….Detta skedde den 5 juli. Och HURRA jag blev gravid och jag skall på mitt första ultraljud imorgon (v 7) och är mycket spänd!!!

Vi har visserligen fått bekosta allt detta själva och det är med alla undersökningar minst dubbelt så dyrt som en privat kliniks IVF i Sverige, dvs kostar ca 55000 sek. Men vi hade säkert kunnat fortsätta spendera 25 000 per IVF försök och då inte vetat om äggen som satts in var friska eller ej…..

IVF försök när man är äldre är oerhört kostsamt, och förstås pressande på alla sätt….och jag skulle vilja förmedla lite information till medsystrar som kanske är i samma situation, att de är kring 40…håller på med IVF, man hittar inga fel på honom eller henne, inga ägg fastnar…..att det FINNS en undersökning och behandlingsmöjligheter utomlands. Kliniken vi besökte som internationellt är i världsklass heter Centrum for reproductive medicine och har patienter från hela världen; http://www.brusselsivf.be/

Jag vet inte alls om du tycker att detta är något som passar för din site men då din är i särklass bäst ville jag dels skriva för att ge dig en eloge och varm kram för det (jag hittade den under veckan när jag var i Bryssel….läste i många timmar när jag låg på hotellrummet) samt fråga om någon av denna info skulle kunna vara av värde.

/Marie

» Läs mer om fertilitetsbehandling