Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 april 2018, Av michael

Mat och matrutiner hos barnet

Upp till en fyra, fem månader behöver bebisar behöver bara en av två saker att äta – bröstmjölk eller ersättning.

Amningen
Nu för tiden brukar man rekommendera att barnet ska få äta precis när det vill, men det där kan man göra som man själv vill. Det är ni som föräldrar, ja mest du som mamma, som avgör vad som funkar bäst för er. Inte BB, BVC eller jag! Inget är egentligen rätt eller fel.
Många, oftast lite äldre mammor, tycker att det är betydligt bättre att styra bebisens matvanor en aning (!) så att dom äter med jämna mellanrum. Annars kan det lätt bli att mamman förvandlas till en levande napp. Så kan det kännas för en del.
Det innebär inte att man ska amma som man gjorde på 60-talet, var fjärde timme och inget därimellan, utan att man kanske ser till så att bebisen äter sig mätt var 2½ till 3:e timma.
Andra mammor tycker att amningen är jättemysig och har inget emot att amma hur mycket som helst eller när som helt, och det är jättebra! Då är det bara att köra på eftersom det funkar.
Det viktigaste är att ni hittar er lösning och att det känns bra för er båda två, eller tom alla tre. Inte heller här finns det någon universal-lösning. Bara familjelösningar.

Ersättning
Av förklarliga skäl kan man inte hela tiden vara beredd med en flaska ersättning så ersättningsbarn tenderar att äta mer regelbundet X antal gånger per dygn, med ungefär tre timmars mellanrum i början, men detta kan variera också så klart. Dock brukar ersättningsbarn inte äta lika konstant som en del ammade barn kan göra.
Om barnet slutar äta och verkar nöjt så är det oftast också mätt. Håll koll på den ungefärliga mängden som bebisen ätit. Om bebisen gång på gång äter upp allt innehåll i flaskan kan du behöva öka på mängden.
Man brukar räkna ersättning på följande vis:
130 ml per kg = dygnsmängd. Dygnsmängden delat på antalet mat-tillfällen ger X antal ml per mål.
130ml/kg är för att barnet ska gå +/- noll, lägg därför på en 50 ml för att vara på den säkra sidan. Alla barn är ju individer och äter också därefter.

Grötsmakis
När barnet närmar sig fem månader kan man försiktigt testa att ge lite gröt. I affären finns speciell barngröt som är extra järn- och C-vitaminberikad. På baksidan av paketet står det hur du blandar till gröten.
Börja alltid med att göra gröten relativt lös och rinnig. Tanken är att bebisen ska vänja sig vid en annan smak och struktur än vad h*n är van vid. Allt eftersom barnet tar gröten till sig så kan du öka tjockleken på gröten tills den når en bra konsistens.
Om barnet inte vill ha gröt så kan det bero på att det inte är redo att ta till sig gröten ännu. Då kan man få avvakta ett par veckor innan man försöker igen.
Ibland kan det dock handla om att barnet inte gilalr den gröt som du erbjuder. Jacob gillade tex aldrig mild havregrynsgröt, som ofta rekommenderas, utan endas äpplegröt – vilket han åt med god aptit.

Smakisar
När barnet närmar sig fem månader kan man också försöka med sk smakisar. Smakisar är inget annat är nån tesked med pureéad potatis eller grönsak, oftast utblandat med bröstmjölk eller ersättning.
Du kan alltså göra dina egna smakisar om du vill, se bara till att dom är välpuréade. Första smakisarna brukar vara baserat på potatis, majs eller en grönsak som tex palsternacka.
Om du inte vill göra smakisar själv så kan du köpa en burk i affärens barnmatsavdelning. Det står ålder på brukarna.
Börja med lite lite mat på en sked. Barn kan reagera mycket olika. En del ser ut som (och reagerar) precis som man försöker ge dom gift, andra tycker att det är spännande men spottar ut, en del kniper ihop munnen och vill inte alls och andra smakar villigt redan från början.
Man måste förstå att det kan ta tiiiiid innan barnet tar till sig en smakis. Både smaken och konsistensen är mycket annorlunda än det dom ätit de senaste fem månaderna. Så det gäller att vara enträgen. Tvinga inte barnet att äta om det inte vill, men fösök varje dag. Visa barnet att du också smakar och se glad ut när du smakat. Som vanligt med små barn är det traggel som gäller och försöka få dom att sätta samman mat och glad min.

Min bebis bara spottar ut smakisen!
Kanske är det så att din son/dotter inte vill ha annan mat ännu. H*n är helt enkelt inte redo. Man får inte glömma att bara för att ett barn blir fem månader så är dom automatiskt inte redo för mat. Det kan dröja en månad till innan dom vill pröva. Men man kan fortsätta försöka iallfall, utan att tvinga.
Det kan också vara så att din son/dotter inte tycker om just den smakis som du erbjuder. Jacob tyckte tex inte alls om palsternacka och spottade bara ut medans han gladeligen åt potatis- och majspuré.

Nu äter min bebis smakis men när ska jag öka på till ett helt mål?
Ja, här får man känna sig fram. Ha alltid lite större portion än vad bebisen brukar äta. Försök varje dag och en dag så upptäcker du att bebisen äter mer och mer och att du får fylla på smakisportionen.
Framför allt – jämför inte ditt barns matmängd med andra barn. Barn är, liksom vi, individer och äter olika mycket!

Ska man alltid lägga smör i bebisens mat?
Ja, det där är det olika bud om och du får sonika rfåga ditt BVC vad dom rekommenderar.
Jag har fått uppgifter om att små bebisar, som kanske ligger under sina BVC-kurvor, behöver extra (osaltat) smör i sin mat. Men om man har en stor bebis så kanske det inte behövs. Har man en energisk och aktiv bebis som förbränner mycket så kanske det behövs extra fett oavsett storlek, men om man har en lugn stillastittande bebis så kanske det inte behövs.
Prata med din BVC-sköterska om du är osäker.