Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 april 2018, Av michael

Babyskydd (bilbarnstol)

Varför behöver vi babyskydd?

Bilbarnstol och bälte är bilens viktigaste skyddsutrustning. Djupstudier av dödsolyckor bland barn i trafiken visar att en tredjedel av de omkomna hade överlevt om de suttit i rätt skyddsanordning.

Det säkraste sättet för ett barn att färdas i bilen är i en bakåtvänd bilbarnstol.

Bilen och bilens skyddssystem – bälten, krockkuddar och säten – är anpassade och dimensionerade efter en vuxen kropp. Barn är inte bara mindre till storleken utan även bräckligare, och har andra proportioner än en vuxen.

Barn är därför mer utsatta vid en krock, och behöver ett särskilt skydd i form av babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde, beroende på barnets ålder.

 

Varför bakåtvänt?

Barn bör åka bakåtvänt så länge det är praktiskt möjligt, helst upp till 4-5 års ålder.

Anledningen till att ett barn färdas säkrast i ett bakåtvänt skydd är att huvudet är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen – vid 9 månaders ålder utgör huvudet 25 procent av barnets totala vikt.

Dessutom är barnets muskler och skelett inte fullt utvecklat och risken för skador är stor vid en krock i framåtvänt läge, när huvudet kastas framåt och bakåt.

I en bakåtvänd stol fångas kraften vid en kollision upp av stolsryggen och påfrestningen för nacke och huvud blir betydligt mindre.

Med en bakåtvänd bilbarnstol kan dödsrisken vid en kollision därför minskas med upp till 95 procent. Motsvarande siffra för en framåtvänd stol är 50–60 procent.

I dagens moderna och säkra bilar är karosserna styvare, för att bilen bättre ska klara krockvåldet. Men då bilen är styvare ökar även påfrestningen på passagerarnas nackar vid en krock.

Därför är det extra viktigt att barn åker bakåtvänt, trots att man har en modern och säker bil.

 

Bra att veta

Som nyfödd och fram till ca 6-9 månaders ålder åker barnet i ett babyskydd. Det placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet och monteras med bilens trepunktsbälte.

Placering i framsätet underlättar för föraren att hålla uppsikt över barnet. Om en eventuell krockkudde på passagerarplats inte kopplats ur av auktoriserad verkstad, måste barnet placeras i baksätet. Barnet hålls på plats av det bälte som hör till babyskyddet.

När barnets huvud sticker upp ovanför stolens kant, eller när viktgränsen är passerad, är babyskyddet urvuxet och det är dags att byta skyddsanordning.

Observera att babybäddar och skyddsnät för barnvagnsinsatser ger dåligt skydd. De bör därför endast användas om funktionshinder kräver det.

 

Köpråd för ett nytt babyskydd

 • » Köp godkänt! Bilbarnstolen ska vara märkt med E- och/eller T. NTF rekommenderar en bilbarnstol som klarar bakåtvänt åkande upp till 25 kg.
 • » Barn ska åka bakåtvända så länge det är praktiskt möjligt, helst upp till 4-5 år. Bilbarnstolen är urvuxen först när barnets huvud når upp över bilbarnstolens ryggstöd, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron.
 • » Följ bruksanvisningen som följer med vid köpet. Spara den. Hitta inte på några egna bältesdragningar – det kan vara livsfarligt.
 • » Om din bil har en aktiv krockkudde på passagerarsidan ska du inte montera bilbarnstolen där. Personer kortare än 140 cm ska inte ska sitta på plats med aktiv krockkudde. Krockkudden ska kopplas ur av auktoriserad bilverkstad. Biltillverkaren eller bilimportören ska skriftligt garantera att urkoppling skett på ett tillförlitligt sätt.
 • » Prova bilbarnstolen i bilen och kontrollera att den passar bra och att barnet sitter bra. Om du är osäker, be om ”öppet köp”.
 • » Be butikspersonalen om hjälp vid montering av bilbarnstolen.
 • » Du kan också fråga ditt försäkringsbolag om det finns möjlighet att hyra bilbarnstol.

 

Köpråd för ett begagnat babyskydd

 • »  NTF rekommenderar en bilbarnstol som klarar bakåtvänt åkande upp till 25 kg.
 • »  Köp godkänt! Bilbarnstolen ska vara märkt med E- och/eller T.
 • »  Kontrollera att stolen är hel. Ta av klädseln, titta efter sprickor och märken, fråga om bilbarnstolen har varit med i någon trafikolycka eller annat tillbud. En bilbarnstol som varit med i en olycka ska alltid kasseras.
 • »  Kontrollera åldern på bilbarnstolen. Den rekommenderade livslängden för en bilbarnstol är 10 år, under förutsättning att den skötts väl och inte varit med i någon olycka. För att du ska kunna använda den så länge som möjligt bör den inte vara äldre än ca 5 år när du köper den.
 • »  Om det saknas bruksanvisning eller någon monteringsdetalj, kontakta tillverkaren eller återförsäljaren.
 • »  Köp endast begagnad bilbarnstol av någon du känner och litar 100% på. Är du osäker så köp hellre en ny.

 

Vilken ska jag välja?

Ja, även här är det, liksom med allt annat som har med bebisar att göra, det en djungel av olika modeller i alla de prisklasser.

Vi föräldrar gjorde ett stort test av babyskydd, som du kan ta del av på deras hemsida (krävs dock lösenord dumt nog): www.viforaldrar.se, där vanliga föräldrar valde ut fyra favoriter bland godkända babyskydd.

 

Römer Baby-Safe (Britax)Pris: 1 395 kr
Vikt: 3,1 kilo

Godkänd för upp till 13 kilo. Fästs med bilens trepunktsbälte. Babyinsats och solskydd ingår.
+

Lätt att montera.
Lätt eller mycket lätt att spänna fast och ta loss barnet.
Bekväm eller mycket bekväm för barnet.
Lätt att reglera stolens bälten.
Lätt att bära.

Rock-a-Tot Deluxe (Britax)
Pris: 1 395 kronor
Vikt: 3,0 kiloGodkänd för upp till 13 kilo. Fästs med bilens trepunktsbälte. Babyinsats och solskydd ingår.+Mycket lätt eller lätt att reglera stolens bälte.
Bekväm eller mycket bekväm.
Mycket lätt eller lätt att montera.
Lätt eller mycket lätt att spänna fast och ta loss barnet.
Lätt att bära.
Maxi-Cosi Citi (ENG)
Pris: 1 395 kronor
Vikt: 2,8 kiloGodkänd för upp till 13 kilo. Fästs med bilens trepunktsbälte. Babyinsats och solskydd ingår.+
Lätt eller mycket lätt att spänna fast och ta bort barnet.
Lätt eller mycket lätt att montera.
Mycket bekväm eller bekväm.
Lätt eller mycket lätt att reglera stolens bälte.
Lätt att bära.
En bil hade något för korta bälten för stolen.
Autobaby (Akta Graco)
Pris: 1 498 kronor
Vikt: 3,5 kiloGodkänd för upp till 13 kilo. Består av en stoldel och en basdel med stödben. Basen spänns fast med bilens två- eller trepunktsbälte, och stolen kan sedan klickas fast respektive lyftas ur. Stolen kan även användas utan bas, och ska då fästas med bilens trepunktsbälte. Babyinsats och solskydd ingår.+
Bekväm för barnet.
Mycket lätt eller lätt att spänna fast och ta loss barnet.
Mycket lätt att montera.Lätt att bära.
Passade inte i två bilar – stolens ställning blev alltför framåtlutad.

 

© Can Stock Photo Inc. / ia_64